Защо трябва да се направи данъчна реформа в България?

Румен Гълъбинов 07 декември 2016 в 08:05 8255 2

От години обръщам внимание, че това което може да се направи в България, е данъчна реформа. Но не да се въвежда нов вид данък, а да се въведе необлагаем минимум в съществуващото данъчно подоходно облагане.

Така хората с най-ниски доходи ще имат повече средства и ще са в състояние да финансират увеличено потребление, защото тези хора не са основната маса от спестители, които си отварят сметки в банката. Те обикновено потребяват. Това веднага влиза в търговския оборот и съживява потреблението. В България има и дискриминация по отношение на малкия и средния бизнес в лицето на едноличните търговци.

Те все още продължават да плащат 15% данък печалба, при положение че всички останали – физически лица, акционерни дружества ЕООД, ООД, плащат по 10%. Затова смятам, че този данък трябва да се намали и за едноличните търговци на 10% и това върви със зануляване на данък дивидент, който е 5%.

С това правим голям жест към инвеститорите и към малкия и средния бизнес, а те са основната бизнес среда. За да останат малко повече пари на хората в джоба, така че да потребяват и да са по-достъпни цените за тях, добавям и диференцираното ДДС – също широкоразпространено в ЕС. Това означава по-ниско ДДС за храни, лекарства, медицински услуги, което ще ги направи по-достъпни. Друга мярка е по-широкото въвеждане на обратно начисляване на ДДС, с оглед намаляване на злоупотребите и поставяне на всички икономически агенти при равни условия. Злоупотребите се изразяват в това, че голям брой търговци незаконно присвояват ДДС по търговски сделки, които са недействителни, като това става чрез фирми, които издават данъчни фактури, които са недействителни и на основание на които лица, занимаващи се с търговия, приспадат кредит за данък. Значението на ДДС е най-важният приходоизточник в републиканския бюджет, като на него обикновено се залага да осигури над 40% от данъчните приходи.

Ефектът от всички гореизброени мерки за бюджета тогава няма да е намаляване на приходите. Защото ще има увеличен контрол и търговски оборот. Като се намали ДДС, се намалява наполовина и краденето на ДДС. Така намалява източването на републиканския бюджет.

За да се променят нещата, предлагам следните прости данъчни корекции:

- Едноличните търговци не трябва да имат данък печалба от 15%, а 10%.

- Да се отмени данък дивидент, който е 5%. Така се прави жест към инвеститорите и малкия бизнес. Това ще оживи икономиката.

- Да се въведе необлагаемият минимум върху доходите на физическите лица. В страните с плосък данък имат такъв минимум.

Хората с най-ниските заплати, като ги освободят от необлагаемия минимум и като заплатата им стане 460 лв., ще имат 80 лв. още в джоба си. Тези хора са 500 - 600 000. Така още 40 млн. лв. месечно ще влязат в потребление. За 1 година в икономиката ще дойдат нови 500 млн. лв., а това ще повиши с половин процент ръста на брутния вътрешен продукт.

- ДДС-то за храни и лекарства да стане диференцирано. Да се намали с 10%. Така също ще се увеличи търговският оборот.

- Трябва да се въведе обратното начисляване на ДДС*.

Това е начинът да се справим с фалшиви фактури, с фирмите фантоми, които точат ДДС-то. Като намалим ДДС-то на лекарства и храни, тогава това намалено ДДС да бъде с обратно начисляване.

Тези 5 мерки ще донесат 1,5% допълнителен ръст на брутния вътрешен продукт на икономиката.

Румен Гълъбинов е финансист. Бивш председател на Комисията за финансов надзор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14847

2

БирникЪ

07.12 2016 в 09:10

Тоя Гълъбинов не предлага нищо ново. Едноличните търговци плащат 15 % данък именно защото юридическите лица плащат 10 % върху печалбата и 5 % на дивидента. Друг е въпросът колко плащат действително дължимото. Необлагаемият минимум - добре, но ще трябва да се вдигне ставката като в другите страни, прилагащи плосък данък, за да се осигурят необходимите приходи.
Диференцирана ставка по ДДС - няма лошо, ама понеже сме тарикати, ще се надлъгваме с бизнеса и ефектът ще е никакъв.
Обратно начисляване на ДДС - има го в момента при зърнените култури. Ефектът се оценява на почти нищожен.
Това не е никаква реформа, а козметични промени.
Реформата е онова, което ще направи плащането на данъци неизбежно, независимо от размера им.
 
X

Да помогнем на украинските деца!