Зърнените култури в Добруджа са в критично състояние заради сушата

OFFNews Последна промяна на 28 април 2020 в 15:19 3564 2

Зърнените култури в Добруджа са в критично състояние заради продължителното засушаване и температурните амплитуди, предаде БНТ. 

За тази година област Добрич са засети 1,300 млн. декара с пшеница, а зърнопроизводителите обмислят разораване на част от площите с хлебно зърно и прогнозират огромни загуби.

Зърнопроизводителят Валентин Василев отглежда около 3000 дка с пшеница в района като до този момент половината от тях са пропаднали.

Василев обясни, че за втора поредна година в Добруджа има суша и добави, че ситуацията е трагична и полето изглежда отчайващо.

В региона дъжд не е падал от септември, а общото количество валежи от началото на октомври до края на март е едва 150 литра на декар, при норма от 280 литра за последните 60 години. Сушата е засегнала цяла Североизточна България, като на някои места вече е с необратими последици.

Проф. Иван Киряков, завеждащ отдел "Селекция на зърнено-житни и бобови култури" в Добруджанския земеделски институт заяви, че причините за лошото състояние на зърнените култури са комплексни – екстремното засушаване, силните ветрове, както и големите температурни амплитуди. 

"Надявам се в рамките на 7-8 дни да паднат дъждове, защото в противен случай добивите ще бъдат редуцирани значително - 30-40%, но ще има добиви. Ако не паднат дъждове обаче, какво правим?", пита Киряков. 

Професорът обясни, че в момента ситуацията по отношение на зърнените култури е критична, но не и трагична и посъветва земеделците да не правят нищо, защото при едно разораване на площите и липса на дъждове през май месец те само ще натрупат още по-големи разходи.

Според Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите, ако до 15-ина дни няма дъжд, това ще бъде пагубно за реколтата от пшеница.

Тя подчерта, че земеделците в района масово са много притеснени, особено в районите край Шабла и Каварна.

Зърнопроизводителите очасват помощ от Министерството на земеделието, храните и горите в критичната ситуация - ако не с пряко финансиране, то поне с по-ранно изплащане на субсидиите за тази година.

Освен пандемията от коронавирус, сушата е голям проблем и за други европейски държави. На континента от десетилетия този зима беше най-топлата, а пролетта с малко валежи. Това означава, че много европейски държави са застрашени от водни кризи.

В Полша свещениците призоваха населението да се моли за валежи. В страната заради сухата пролет се разпалиха много пожари.

Правителството във Варшава обмисля разширяване на резервоарите и системите за напояване, а местните фермери вече предупредиха, че заради сушата цените на хляба и зеленчуците ще скочат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22089

2

Стефан

28.04 2020 в 19:46

Защото няма и нужда. Русия забрани износа на пшеница оня ден. В Черноморския басеин, цената му се определя от тяхната реколта.
До скоро пееше и Украйна, ама за тая година не знам. Едва ли.

6006

1

койлазов

28.04 2020 в 16:48

Защо цитирате чиновник, а не се обръщате към експерти? Например проф. Иван Панайотов, проф. Николай Ценов.