Заради смущенията на пазара на зърното: България иска задействане на т. н. земеделски кризисен резерв на ЕС

OFFNews 14 септември 2022 в 18:57 1988 1

Земеделци и зърнопроизводители излязопа на протест срещу вноса на украинско зърно и зелените политики на Европа

Снимка БГНЕС

Земеделци и зърнопроизводители излязопа на протест срещу вноса на украинско зърно и зелените политики на Европа

„Българските земеделски производители имат пълната ни подкрепа заради трудностите, пред които са изправени. Министерството на земеделието ще поиска извънредни мерки от Европейската комисия – да бъде задействан т. нар. земеделския кризисен резерв на ЕС“. Това съобщи министърът на земеделието Явор Гечев на среща с ръководството на Националната асоциация на зърнопроизводителите, организирана след днешните протести в страната.

Зърнопроизводителите връчиха на министъра декларация с исканията си и изложиха опасенията си във връзка с вноса на слънчоглед и пшеница. „Разпоредил съм удвояване на пробите при вноса на слънчоглед и пшеница, за да бъде опазено здравето на българските граждани“, заяви министър Явор Гечев.

Той припомни, че в приетата днес от правителството позиция се отчита, че в Република България безпокойство будят смущенията на пазара на слънчоглед и пшеница, като земеделските стопани срещат сериозни предизвикателства като затруднена реализация, ограничени складове за съхранение на зърното и съответните разходи, ценови натиск. В тази връзка Република България призовава Комисията да приложи всички възможни инструменти, в т. ч. прилагането на извънредни мерки срещу смущения на пазара.

„България е солидарна с Украйна, но българските земеделски производители претърпяха сериозни щети“, отчете аграрният министър.

По предложение на зърнопроизводителите следващата седмица проблемите в сектора ще бъдат обсъдени на Консултативен съвет по зърното. „Ще поканим за участие представители на Националната агенция по приходите и Агенция „Митници“, каза аграрният министър и призова производителите да подават сигнали за нарушения на данъчното и митническото законодателство.

„Лично ще настоявам всички компетентни институции да вземат мерки, за да не се компрометира българската реколта и потребителите да са спокойни“, каза в заключение министър Явор Гечев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-240

1

редовно четящ

14.09 2022 в 20:01

Представям си как са се притеснили прасетата в Дания за проблемите на нашите зърнари. Че доста си похапнаха от "златната" ни пшеница!