Започна стартирането на първия блок от ново поколение на Ленинградската АЕЦ

OFFNews 07 февруари 2018 в 17:33 7839 1

На 6 февруари 2018 г. реакторът на новия свръхмощен Първи енергоблок от поколение „3 плюс“ на Ленинградската АЕЦ 2 (ЛАЕЦ 2) бе въведен на минимално контролируемо ниво на мощност. 

В близко време, в съответствие с програмата за физическо стартиране, специалистите ще проведат редица физически експерименти. Това ще позволи да се уточнят получените при изчисленията неутронно-физически характеристики на първото зареждане с гориво на реактора, както и да се потвърди надеждността на функциониране на защитите, блокировките и цялата система за ядрено-физически контрол и ядрената безопасност на реактора.

„Излизането на минимално контролируемо ниво на мощност е завършващото звено от цяла верига операции, които се провеждат на етапа на енергийното стартиране на енергоблока, което започна на 8 декември 2017 г. Качественото и своевременно изпълнение на всички планирани дейности ни позволи безопасно и в установените срокове да изведем реактора в критично състояние“, заяви генералният директор на „Концерн Росенергоатом“ Андрей Петров.

„Символично е, че тази година централата започна с голямо постижение – изработи рекордно количество електроенергия сред руските АЕЦ - 1 трилион киловатчаса. Екипът на Ленинградската АЕЦ подготви Първи енергоблок за излизане на минимално контролируемо ниво на мощност в установените срокове. И сега пред очите ни се роди най-мощният енергоблок в семейството на Ленинградската АЕЦ, на който предстои да умножи тези производствени постижения“, коментира от своя страна директорът на Ленинградската АЕЦ Владимир Перегуда.

След провеждане на редица експерименти, програмата за физическо стартиране на Първи енергоблок ще бъде завършена.

Специалистите ще започнат подготовка за енергийно стартиране и опитно-промишлена експлоатация. По време на тези заключителни етапи цялото оборудване на енергоблока ще премине финална проверка при работа на експлоатационни параметри с подаване на електрическа и топлинна енергия.

Енергийното стартиране на Първи енергоблок на ЛАЕЦ 2, както и началото на опитно-промишлената експлоатация, са планирани за пролетта на тази година.

Иновационните и най-мощни днес енергоблокове с водо-водни реактори ВВЕР-1200, които се изграждат в ЛАЕЦ 2, са от поколение „3 плюс“ с редица преимущества, които съществено увеличават икономическите му характеристики и безопасността. Основната особеност е уникалното съчетаване на активни и пасивни системи за безопасност, които правят централата максимално устойчива към външни и вътрешни въздействия.

Първият в света реактор ВВЕР-1200 от поколение „3 плюс“ бе пуснат в края на 2016 г. в Първи енергоблок на Нововоронежката АЕЦ 2.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7551

2

reKontra

09.02 2018 в 12:02

Започнало било стартиране :) :) Кой умник го написа това?
Старта не е ли започване? Започнало започването. Къде ви е редактора?
 
X

Подкастът на OFFNews