Quantcast

Зам.-министър на финансите стана председател на УС на Банката за развитие на Съвета на Европа

OFFNews Последна промяна на 11 декември 2020 в 12:40 2358 0

Снимка Министерство на финансите

Заместник-министърът на финансите Маринела Петрова е новият председател на Управителния съвет на Банката за развитие на Съвета на Европа, съобщиха от Министерството на финансите. 

Тя ще отговаря за политическите отношения с длъжностните лица на държавите членки, със Съвета на Европа и други международни институции в тясно сътрудничество с управителя на БРСЕ. Функцията ѝ е редовно да предоставя информация за дейността на банката пред Комитета на министрите и Парламентарната асамблея на Съвета на Европа.

Управителният съвет е върховният орган на Банката за развитие на Съвета на Европа, който се състои от председател и по един представител на всяка държава член. Той определя стратегическите насоки за развитие на банката, както и приемането на нови членове.

За втори път в историята на банката жена е избрана за председател на БРСЕ, като за първи път български представител поема този пост с тригодишен мандат, считано от 18 декември. 

Мандатът на председателя на УС може да бъде подновен веднъж. Всяка държава членка на банката има право да представи свой кандидат за позицията, а правителството номинира българския заместник-министър на финансите през октомври тази година.

БРСЕ е най-старата международна финансова институция в Европа, като страната ни е неин член от 28 май 1994 г.