Задължават банките в ЕС да казват каква е разликата между таксите и реалните им разходи

OFFNews 03 април 2014 в 18:18 3264 1

Снимка sxc.hu

Доставчиците на платежни услуги ще бъдат задължени да разкриват действителните разходи за обработка на плащания при поискване, реши днес Европарламентът. Така банките например ще са длъжни да разкриват действителните си разходи, а клиентите да могат да ги сравнят с таксите, които плащат.

Депутатите одобриха още въвеждане таван на таксите, които търговците на дребно плащат на банките за операциите, които извършват с банкови карти, съобщи пресслужбата на ЕП.

Сега тези такси струват на търговците на дребно в ЕС общо над 10 милиарда евро годишно, по данни на Европейската комисия.

Според приетите днес текстове банките няма да имат право да събират над 0.3% от стойността на операцията при плащане с кредитна карта от типа на Visa и MasterCard и 0.2% (до 7 евроцента) от стойността на транзакцията (която от двете суми е по-ниска) за плащанията с дебитна карта.

Таваните ще важат за националните и за трансгранични операции в рамките на ЕС.

Те следва да залегнат в бъдещите правила на ЕС за плащания с карта и да се прилагат независимо от конкретното устройство за плащане или средствата за изпълнение на транзакциите.

ЕП прие на първо четене този проект, за да консолидира извършената досега работа и да я предаде на следващия Парламент. Това ще гарантира, че депутатите, които ще бъдат избрани през май, ще могат да решат да не започват от нулата, а да използват свършеното по време на сегашния мандат, се казва в прессъобщението на ЕП.

Онлайн сигурност

С отделно гласуване бяха приети и мерки за подобряване на сигурността при онлайн плащанията. Те предвиждат пазаруващите онлайн задължително да бъдат информирани за всички такси, които трябва да платят.

При неразрешена платежна транзакция сумите ще трябва да бъдат възстановявани от доставчика на платежни услуги в рамките на 24 часа от момента, в който е забелязал или е бил уведомен за това. Клиентите ще бъдат задължени да платят загубите, произтичащи от незаконното използване на изгубена или открадната карта или устройство, но за не повече от 50 евро.

Пазаруващите онлайн ще имат правото да използват софтуер или устройства, предоставени от оторизирана трета страна, избрана от тях, и да правят плащания чрез този доставчик, без да плащат допълнителни такси за това.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!