За първи път: Физическо лице дарило 166 000 лева на коалиция за вота на 4 април

Автомагистрали ЕАД заобикаля закона за обществените поръчки, заяви шефът на Сметната палата

OFFNews 04 юни 2021 в 09:03 7426 0

За първи път имаме дарение от физическо лице на коалиция за вота на 4 април в размер на 166 000 лева. Това е резултат на факта, че отпадна прагът за даренията.

Сумата е дарена на патриотичната коалиция между НФСБ и ВОЛЯ, заяви председателят на Сметната палата Цветан Цветков по Нова тв. 

До обяд Сметната палата ще публикува отчета на участниците в изборите на 4 април. 32-ма са участниците, отчетите са придружени със списък на дарителите и размера на даренията. Два Инициативни комитета и 1 партия не са предали отчетите си до края на работния ден вчера и ще бъдат санкционирани. Партията е "Общество за нова България", уточни Цветков.

При изпълнението на 4 договора, които АПИ възлага директно на „Автомагистрали” ЕАД, се получава неефективно разходване на публичен ресурс. Законът за обществените поръчки се заобикаля.

Това заяви председателят на Сметната палата Цветан Цветков. „Това се случва, защото „Автомагистрали” ЕАД декларират пред Пътната агенция, че разполагат с ресурсите, персонал и техника, с които да изпълнят ремонтните дейности. Именно това е основанието, по силата на което се възлагат договорите”, обясни Цветков.

„При изпълнението на тези договори обаче, „Автомагистрали” ЕАД не ги изпълнява със собствени ресурси. Те дори нямат работници, не разполагат и с техниказ Поради тази причина започват да наемат техника, защото законът не го забранява. Тя обаче се наема заедно с работниците. Това вече не е наем на техника, а изпълнение на строително-ремонтни дейности, което е задължение по договора на „Автомагистрали” ЕАД. Това е едно фактическо заобикаляне на Закона за обществените поръчки, обясни Цветков.

Не е престъпление, но фирмите, с които работи „Автомагистрали” ЕАД, не са избрани по Закона за обществените поръчки, а по някакви вътрешни критерии. Няма обаче изисквания за тези критерии, няма изискване за проверка дали няма свързаност между ръководството на "Автомагистрали" ЕАД и собствениците на фирмите-изпълнители, каза още Цветков. Един от аргументите е да се извършат по-бързо и по-качествено услугите. Дали са извършени по-бързо не можем да кажем, но одитът установи, че дори при авансово плащане, някои от ремонтите не са започнали, обясни шефът на Сметната палата. 

Сметната палата е извършила одит на министъра на икономиката по отношение упражняването на правата за собственост на дружествата с държавно участие. 

„ББР е еднолично акционерно дружество с принципал Министерство на икономиката. Ние проверихме как министърът на икономиката е упражнявал надзорните функции, които са му вменени със закона”, обясниЦветков. При одита се вижда, че тези дружества не се управляват както трябва. Потвърждава се една теза от преди 30 години, че държавата не е много добър собственик, каза председателят на Сметната палата. Предстои докладът да бъде публикуван, уточни той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови