За да не изпуснем парите по ПВУ: НС прие пътната карта за енергийна неутралност (обновена)

Йорданка Веселинова 06 октомври 2023 в 19:05 6032 2

Снимка БГНЕС/СТЕФАН ВАСИЛЕВ

Електрическа енергия от въглища ще се произвежда без ограничения поне до 31 декември 2038 г., решиха депутатите с приемането на пътната карта за енергийна неутралност на Република България. Против текстовете бяха БСП, ИТН и "Възраждане".

По-рано се проведе извънредното заседание на парламентарната енергийна комисия. 

От КНСБ и "Подкрепа", чиито председатели присъстваха на заседанието, подкрепиха както проекторешението, така и актуализираната пътна карта. Те предложиха в текста да бъде заложено, че Народното събрание задължава Министерския съвет да приведе териториалните планове в съответствие с актуализираната пътна карта и споразумението, ратифицирано от парламента, до 30 ноември тази година. Това предложение не бе припознато и съответно не беше гласувано.

По-късно точката беше предложена за продължаващото до момента пленарно заседание и да се гласува още днес. Причината - тази седмица България ще изпрати искане до Европейската комисия за втория транш по Плана за възстановяване и устойчивост. Въпросната пътна карта е ключов текст, заедно със Закона за личния фалит. Управляващите дават заявка, че той ще мине до края на годината.

В началото на дебата Драгомир Стойнев (БСП) заяви, че пътната карта не променяла нищо освен таблици и годините, в които ще се закриват въглищни централи. По думите му с това проекторешение българската енергетика се обричала на смърт и го определи като "лъжа" и "лицемерие". Стойнев добави, че пътната карта е актуализирана толкова бързо, че докладът на Комисията за енергиен преход не е синхронизиран. Съпратиецът му Георги Гьоков пък определи партиите, подкрепящи текстовете, като "национални предатели" и "престъпна група за унищожаване на българската енергетика".

"По-добре си събирайте багажа и напускайте тази сграда. Оставете българската енергетика", заключи Стойнев.

На свой ред Венко Сабрутев (ПП-ДБ), който е и съвносител на проекторешението, обяви, че с текстовете се дава спокойствие на работещите в тецовете и мините, че ще работят без ограничение през следващите 15 години. Той призова политиците да не заблуждават обществото, защото пазарът, а не текстовете ще определят дали и кои централи да се затварят.

Искра Михайлова от "Възраждане" заяви, че се бърза с прокарването на текстовете са парите по ПВУ и разпределението им на фирми, близки до властта. Става дума за въпросния индикативен списък с компании, който, по думите на премиера Николай Денков, е нужен, за да може България да получи пари по Фонда за справедлив преход. Според Михайлова вчера късно вечерта е проведено извънредно неприсъствено заседание на Министерски съвет, на което е гласувана актуализираната пътна карта.

След това на трибуната излезе Искрен Митев, който призова Михайлова да изтегли хората си от протеста, които са кандидати за общински съветници, и да спрат да ги хранят със сандвичи със сирене.

Павела Митова от ИТН заяви, че няма смисъл от този дебат, защото резултатът от гласуването е предрешен.

Рамадан Аталай (ДПС) направи последното изказване, в което обяви, че не е лошо ДПС да е балансьор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-600

2

Трицигулуптор

06.10 2023 в 23:45

Датаги jorj, забавното е че в тоя пасквил дето си го изходил има нещо вярно.
Още по забавно е, че дори не знаеш кое е.

788

1

jorj

06.10 2023 в 22:31

Американците прецакаха енергетиката ЕС, на Япония, на Австралия, въобще на целия демократичен свят, който сега седи на тъмно и го гони глад и студ! България е последната крепост на светлината и топлината, която ще потъне в мрак, студ, глад и мизерия след прецаването ни от САЩ! Затова нашите смели енергетици с мощната подкрепа на другаря путьо громят чрез стачко-блокади пъклените планове на американци и европейци за потъването ни в зоната на здрача! И в пек и в здрач товарищ путьо е с нас. БКП/БСП/ИЗРАЖДАНЕ, И Т Ниандерталци ЕПММ.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки