Quantcast

Втората по големина куриерска компания в Европа влиза в „Спиди“

OFFNews Последна промяна на 20 март 2014 в 15:33 3788 0

Втората по големина куриерска компания в Европа, френската La Poste Group, ще придобие 25% от българската „Спиди“.

„Спиди“ АД сключи предварително споразумение за придобиване на 100% от капитала на „Дайнамик Парсъл Дистрибюшън” СА (Румъния) и 100% от капитала на „Геопост България” ООД.

Двете дружества са дъщерни на френската компания „ГеоПост“ СА и турската „Геопост Юртичи Карго Сервизи“ АС и оперират на румънския и българския пазар на куриерски услуги.

Чрез сделката „ГеоПост“ ще придобие първоначално до 25% от капитала на „Спиди” като стратегически инвеститор, който през 2020 г. ще има възможност да увеличи дела си до значително мажоритарно участие в дружеството.

„ГеоПост“ е част от La Poste Group, която оперира в 40 европейски страни и е втората по големина в Европа с приходи от 4.39 млрд. евро през 2013 г.

Сделката ще позволи на “Спиди” да предоставя интегрирани логистични услуги на българските и румънските си клиенти и да има директен достъп до сухопътната мрежа на DPD в Европа.

Необходимите средства за придобиването на дружествата и инвестиционната програма за Румъния са на стойност от 30 милиона лева. Пълното финансирането ще бъде осигурено с увеличение на капитала на „Спиди“ АД и с привличането на дългосрочен инвестиционен заем.