Всичко, което трябва да знаете за електронните винетки

OFFNews 13 декември 2019 в 18:33 1687 0

Винетките са смятани за най-справедливия начин за ползване на националната пътна мрежа, защото при този метод на таксуване пътищата се поддържат със средства, които са събрани именно от хора, които ги използват.

Винетният стикер до преди година се лепеше на предното стъкло на превозното средство, но системата вече премина към електронни винетки, които се заявяват онлайн и могат да се закупят дори от мобилния телефон, когато вече се готвите да отпътувате на някъде.

Какви видове винетки има

Съществуват различни видове, които ви позволяват да използвате пътната мрежа за определен период от време. Налични са дневни, „уикенд“, седмични, месечни, тримесечни и годишни решения.

Разбира се, трябва да внимавате при поръчка на вашия електронен стикер, за да сте сигурни, че закупувате точно това, което се изисква за вашата категория превозно средство.

Как става покупката

Чрез мобилно устройство, компютър или чрез приложение се купува съответният стикер, като се посочва за кой точно автомобил се използва. Покупката не е обвързана с номера, от който я правите.

Ако например искате да закупите електронни винетки онлайн за съпругата, сина или дъщеря си, няма никакъв проблем, стига всички данни, които сте подали, да са коректни и да са насочени към правилния автомобил.

А ако вече имате залепен стикер?

Ако вече сте закупили обикновена винетка и сте я залепили на стъклото на своя автомобил, тя остава валидна до момента, в който изтича срокът ?.

Във всеки случай, вие имате право да я конвертирате в електронна, като това става изключително лесно и отнема само няколко минути врем.

В сайта на лицензирания продавач на електронни винетки Vinetki.bg може да научите повече подробности относно как точно става това.

Как се следи дали всеки има винетка

Спазването на правилата и следенето на това дали всеки водач разполага с винетка се осъществява от контролни автомобили с камери, които са в движение и целта е да покриват националната пътна мрежа.

Те засичат номера на превозното средство и се проверява дали за него са заплатени съответните електронни винетки, а впоследствие ще следят и за заплатени тол такси, за които може да научите повече в платформата на електронната тол система TollPass.bg.

Некоректните водачи се засичат изключително бързо и лесно, а глобите са доста солени, поради което рисковете са големи за всеки, който се надява да успее да стигне от точка А до точка Б без да е заплатил такса за това.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови