Всички пътища водят към Харвард

Кой е Валери Белчев - новият служебен министър на финансите

OFFNews 16 септември 2021 в 17:03 1821 0

Валери Белчев е новият финансов министър, който ще трябва бързо да влезе в обувките на Асен Василев във втория служебен кабинет на Стефан Янев и едва ли ще му е трудно да го направи.

Хасковлията определено вдигна високо летвата, овладявайки от ден първи двете най-важни структури към финансите - НАП и митниците. Ходът, разгневи много бившите управляващи от ГЕРБ, но се оказа успешен. Традиционно мандатите на служебните правителства се смятат от едрите контрабандисти за период на безвластие, в който могат да минат по-безпроблемно тирове на "наши хора". Сега обаче това просто не се случи, а точно обратното - хазната започна да се пълни с доста по-бързи темпове от тези през първите 4 месеца на годината. Данъчните пък тръгнаха да проверяват не фригьорски салони и бакалийки, а получателите на големи обществени поръчки и това също даде резултат.

До голяма степен досегашните стъпки ще улеснят и новия министър, а допълнителните средства, които ще получат пенсионерите с актуализацията на бюджета са предпоставка за увеличаване на приходите от ДДС през следващите три месеца. 

Валери Белчев също като Асен Василев и Кирил Петков е завършил Харвард - има магистърска степен по публична администрация от университета в САЩ. Има и с магистърска степен по Финансови и банкови техники от Университета Париж-2 Пантеон-Асас, както и диплома по Международни икономически отношения от УНСС.

Само преди броени дни новият министър бе назначен за независим член на борда на директорите на Държавната консолидационна компания (ДКК) със заповед на досегашния икономически министър Кирил Петков.

От 2015 до ноември 2018 г. Белчев е в управлението на Фонда на фондовете (Фонд мениджър на финансови инструменти в България), чийто едноличен собственик е Министерството на финансите. Дружеството беше създадено с цел управление на средствата, предвидени за финансови инструменти по оперативните и други програми, съфинансирани от Европейските структурни и инвестиционни фондове.

В началото на кариерата си Белчев придобива експертиза в редица водещи търговски банки, включително „Ейч Ес Би Си“ (CCF HSBC), „Креди Агрикол Индосюез“ (Credit Agricole Indosuez), „Фортис Банк“ (Fortis Bank) и „Сосиете Женерал“ (Societe Generale). През 2007 г. се фокусира върху инвестиционния бизнес, установява стратегическо партньорство с „Ротшилд и Сие“ (Rothschild & Cie) и действа в качеството на изключителен партньор за България до 2013 г.

Между 2014 и 2015 г. Валери Белчев е работил в Българската банка за развитие като началник на отдел "Бинес развитие".

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Войната във въздуха на фронта в Украйна - част II