ВОЛЯ видя услуга в полза на банковия картел в законопроект на ГЕРБ

Депутатите на Марешки няма да подкрепят отмяната на плащанията над 1000 лева кеш

OFFNews 16 юни 2017 в 12:15 3748 0

ВОЛЯ няма да подкрепи измененията в Данъчно-осигурителния и процесуален кодекс, тъй като те ощетяват както българските граждани, така и малкия и среден бизнес, заяви депутатът от партията Кръстина Таскова на брифинг в парламента.

От парламентарната група на бизнесмена Веселин Марешки виждат 5 сериозни проблема. 

Според тях промените в ДОПК, не само не облекчават работата на малките и средни предприятия, а напротив - поставят допълнителни тежести върху тях. Освен това според ВОЛЯ така се дава неограничена власт на данъчната администрация, която вече ще може да подбира сама кое предприятие е рисково и кое не е бед да има ясни правила и критерии и без съгласуване с други инстанции.

"За част от промените не е спазена процедурата за обществено обсъждане. А те засягат стотици, даже хиляди предприемачи и хора, заети с бизнес", каза Таскова.

Според ВОЛЯ този законопроект е в услуга на банковия картел, тъй като се предвижда намаляване на плащанията в брой до 1000 лв. през 2019 година.

"Като аргумент се изтъква, че това е начин да се намали сивият сектор. Но недостатъчното оглеждане на ефектите от подобна мярка, ще доведе до практическо ощетяване на хората. При граница от 1000 лв. за кешови разплащания, всеки от нас ще трябва да плаща или с карта, или по банков път. Това ще натовари сметките ни с твърде много такси, от което сигурна съм, единственият сектор с увеличаваща се ежегодна печалба - банковият, ще бъде особено щастлив, но не и малкият и среден бизнес", заяви депутатът от ВОЛЯ.

От парламентарната група заявяват и че фискалният контрол, чиито обхват се разширява, също се очертава като проблем.

"До момента такъв контрол не се прилагаше за стоките под митнически режим. Сега вече за движението на стоки под митнически режим органите за фискален контрол ще могат да упражняват в пълнота дадените им правомощия – спиране, проверка на стоката и документите, идентификация на доставчик и получател, поставяне на технически средства за контрол, съответно свалянето им, в т.ч. и действия по предварително обезпечаване при фискален контрол, включително и определяне на обезпечение в пари или с безусловна и неотменяема банкова гаранция, със срок на действие не по-малък от 6 месеца, в размер 30 на сто от пазарната стойност на стоката. Например- ако внасяте храни с кратък срок на годност, те могат да бъдат задържани, а докато текат административните процедури и проверките, да станат негодни за употреба. Така бизнесът ще бъде ощетен значително", посочи Таскова.

Според нея при горивата, където се прилага чл. 176в от Закона за ДДС, ще се получи двойно обезпечение - веднъж 20% и после 30%.

От ВОЛЯ смятат, че на практика, тази мярка цели да изхвърли от пазара малките и средни играчи, които не могат да си позволят да затворят такива оборотни стоки или пък може да стане инструмент срещу неудобен конкурент.

"Също така не се знае кои точно акцизни стоки под митнически режим ще бъдат включени, тъй като те ще се определят със Заповед на министъра на финансите, след като бъде приет законопроектът. За сметка на това обаче, НАП ще получи право да определя напълно самостоятелно кой е рисков вносител и кой - не. Без описани правила и процедури", заявяват още от партията на Марешки.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    За политиката