Водещи британски банки напускат Великобритания

OFFNews 23 октомври 2016 в 13:49 8514 5

Снимка EPA

Най-големите британски банки се подготвят да се преместят извън Великобритания през първите месеци на 2017 г. заради нарастващите страхове във връзка с преговорите за излизането на страната от Европейския съюз. По-малки банки планират да направят това още преди Рождество.

Това заяви изпълнителният директор на Асоциацията на британските банкери Антъни Браун, който предупреди, че "общественият и политически дебат в момента ни води в погрешна посока".

Британският министър за Брекзит Дейвид Дейвис и финансовият министър Филип Фамънд са уверили, че ще Лондонското Сити ще запази статута си, но заявеното публично намерение на правителството да контролира свободата на движение към Великобритания се възприема като удар срещу сегашните условия за търгуване за банките.

Сега британските банки се ползват от така наречените паспортни права. Те им позволяват да предлагат безпрепятствено услугите си на компании и физически лица из целия ЕС, тъй като Великобритания е член на единния пазар. В последно време европейски лидери, сред които и френският президент Франсоа Оланд предупредиха, че преговорите за Брекзит ще бъдат трудни и че Великобритания ще трябва да плати цена за напускането си. Труден Брекзит би означавал, че Великобритания ще трябва да напусне както единния пазар, така и митническите съюзи. Второто ще означава и потенциалното въвеждане отново на мита и безмитни ограничения върху британския внос и износ.

Всичко това създава климат на несигурност и ето защо много от банките вече имат екипи, които да обмислят кои от банкови операции ще трябва да се преместят извън страната, така че банките да продължат да обслужват клиентите, кога да бъде направено това преместване и как ще е най-добре то да стане. Твърди се, че Голдман сакс например прави планове да прехвърли около 2000 от служителите си от Лондон в конкурентен европейски град, ако Великобритания изгуби паспортите си права.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews