Внасяме ток заради ниската цена и липсата на конкурентни мощности у нас

OFFNews 15 януари 2024 в 19:39 5640 3

Цачев

Снимка Интернет

Ангелин Цачев

Когато цената на електрическата енергия е по-ниска извън нашата страна, нормално е тя да бъде внесена, обяви изпълнителният директор на Енергийния системен оператор (ЕСО) Ангелин Цачев пред БНТ.

"Цената на тока през последните години до голяма степен се обвърза с цената на природния газ. В последните 10-12 години и в съседни държави, както и в по-голямата част от страните в ЕС бяха изградени газови мощности, които ползват газ като алтернативно гориво", посочи той.

Според Цачев не само липсата на газови мощности, а и липсата на конкурентни базови мощности е основната причина да внасяме ток от чужбина.

"Дали тези мощности работят на газ или произвеждат енергия от ядрено гориво, това няма никакво значение. Въпросът е колко тези мощности са конкурентни в общия европейски енергиен пазар", поясни Ангелин Цачев.

Най-евтината енергия е произведената от възобновяемите мощности, след това е енергията от ВЕЦ, следват ядрените мощности, газовите централи поне на този етап, най-скъпа е от въглищните централи поради голямото количество въглеродни емисии, които те заплащат за всеки произведен мегават час еленергия, изтъкна шефът на ЕСО.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2159

3

Kilca

16.01 2024 в 08:23

А Мариците в неплатен отпуск ли са или ние им плащаме оргомните заплати за без нищо?! Или това им е заплата за топъл резерв за протести?!

-1695

2

Mladen Nikoloff

16.01 2024 в 06:56

Въпрос на национална сигурност е сами да си произвеждаме ток. Светът е несигурен и не се знае нищо.

850

1

pr07ecH70r

15.01 2024 в 19:42

Интересно! А как така Козлодуя е обявил автономна държава и върти болници, банки и тн.? Скоро и собствено НС най-вероятно.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика