Властта отстъпи - отменя наредбата за касовите апарати за още 6 месеца

OFFNews 28 януари 2020 в 21:09 6784 5

Владислав Горанов

Влизането в сила на Наредбата Н-18 за касовите апарати ще бъде отложена с още шест месеца. Това съобщи министърът на финансите Владислав Горанов след среща с туристическия бранш, който бяха обявили, че утре излизат на протест заради промените. 

Промяната на позицията се случва само часове след като премиерът Бойко Борисов, и финансовият министър Владислав Горанов бяха категорични, че отлагане няма да има. Преди три дни позицията на НАП също беше, че повече отлагания няма да има.

„Аргументите на бизнеса за удължаването на срока за влизане в сила на измененията в Наредба Н-18 по отношение на специализираните софтуери за управление на продажбите са чути, съобразявам се и с днешното разпореждане на министър-председателя, затова решението от работната среща е да отложим срока с 6 месеца, считано след 31 януари“, каза Владислав Горанов след продължилата почти 3 часа дискусия с представители на хотелиерския и ресторантьорския бранш, която се проведе в Министерството на финансите.

Първите три месеца от новото отлагане ще бъдат използвани за интензивна съвместна работа между експертите на съответните браншови организации и НАП, с цел постигане на изясняване на нормативно ниво на неяснотите, за които туристическият бизнес претендира.

В кратки срокове, през следващите седмици, ще се проведат и няколко срещи в работен формат за регламентирането и прилагането на режима за запечатване на търговските обекти от страна на НАП, тъй като опасенията на бизнеса, свързани с прилагането на наредба Н-18, се базират и на това, че тя може да отвори допълнителни аргументи за тази крайна мярка.

Горанов обясни, че пред бизнеса е изложил аргументи, че няма връзка между двете теми, но тази мярка много остро се поставя като проблем от страна на ресторантьорския и хотелиерския бранш и ще се дискутира какво да се направи, с цел да няма подозрения за своеволия от конкретни служители на приходната администрация.

Пред министъра бизнесът постави част от вижданията си за прилагането на Наредбата, а не толкова аргументи против нейното съществуване. Министър Горанов каза още, че и двете страни са се обединили около философията на Наредбата и че фундаментът, заложен в нея от средата на 2018 г., няма нужда да бъде променян. 

Вени Петрова, председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, според прецентъра на финансовото министерство, подчерта, че днешната среща е била в духа на конструктивния диалог, както и че министър Горанов е останал отворен за разговори по останалите искания на бранша, представени в тяхната декларация, която са изпратили в МФ. Тя уточни, че за диференцираната ставка на ДДС, за която настояват, финансовият министър не е склонен да разговаря на този етап. Вени Петрова призова структурите на организацията, която представлява, утре да не реализират планирания протест, като оцени постигнато на срещата като достатъчно на този етап от диалога, и се надява след три месеца, когато престои нова среща с министъра, да има още по-голям напредък.


Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията, изрази своята удовлетвореност от срещата и съобщи, че през предстоящите три месеца, в които ще се правят работни срещи с НАП, на тях ще има и представители на малкия и средния бизнес, които са извън сектора на хотелиерството и ресторантьорството, като се надява в резултат на това след 6 месеца да има една работеща Наредба Н-18.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13214

5

XR4

29.01 2020 в 01:56

Тука си прав-системата е толкова сложна, че простите им НАП-аджийски кратуни не могат да я подкарат(то беше ясно, че няма да тръгне, но си търсеха оправдание за да я отложат).Не, че в България няма хора които биха се справили.Просто те не са в държавния апарат.

13214

3

XR4

29.01 2020 в 01:11

zuljin, явно си извън сферата на търговията. Повярвай ми добре, че удължиха срока, защото НАП-аджиите такива л@йн@ са изср@ли, че в понеделник нямаше да има от къде да си купиш цигари...буквално.

23293

2

Стефан

28.01 2020 в 22:41

Горанов бе, а кой ще работи, ако всички ще трябва по 30 часа на ден да попълват бележките, които ти обичаш? И с какво ще хранят децата си, ако трябва да взимат заеми от твойте банки, за да купуват само компютри, апарати, хартия, интернет, услугите на твойте счетоводителки, и изобщо да се занимават единствено с тебе?

 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews