Владислав Горанов: България ще приеме еврото най-рано през 2022 г.

OFFNews 28 януари 2019 в 17:34 3981 2

Най-ранната дата за приемане на еврото в България е 1 януари 2022 година, каза министърът на финансите Владислав Горанов.

Той участва днес в дискусия на тема "България по пътя на еврото" заедно с евродепутата Ева Майдел и Валдис Домбровскис, заместник-председател на ЕК, отговарящ по въпросите на еврото и социалния диалог, финансовата стабилност, финансовите услуги и съюза на капиталовите пазари.

Ако минем успешно стрес тестовете и прегледа на активите на банките, ще можем да кандидатстваме за Чакалнята на Еврозоната от началото на юли тази година. Престоят в ERМ2 е средно две години, а след това обикновено е нужна една година за подготвителна работа за въвеждането на валутата. Тaзи подготвителна работа обаче може да се прави в по-ранен период и така да приемем еврото от началото на 2022 година, уточни Владислав Горанов.

Той отбеляза още, че еврото се утвърди успешно като втората най-ползвана валута в света и сега се обсъжда увеличаване на неговата роля. "Въпреки огромния шок по време на финансовата криза, еврото се превърна в механизъм, който гарантира благосъстоянието на европейските граждани. То е гаранция за невъзвратимостта на евроинтеграцията и е част от мирния процес в рамките на Европа", посочи още финансовият министър.

Горанов е категоричен, че не е чул други притеснения от въвеждането на еврото, освен спекулациите относно конвергенцията на цените. "Опитът на другите държави от приемането на еврото показва, че подобен вид шокове се управляеми. Ценовите промени не са свързани със смяна на валутата, а от повишението на доходите на хората, както стана в прибалтийските републики", каза той и добави, че е нормално, когато заплата на този, който произвежда хляб расте, и цена на хляба да се вдига.

Евродепутатът Ева Майдел посочи, че е положително, че имаме план към Еврозоната и ясни обещания от министрите на приемането на България за този процес. "Първата стъпка е постигната - имаме пътна карта за приемането на валутата", отбеляза тя. "Преди година девет от десет души в България не бяха информирани от ползите от Еврозоната", допълни Майдел.

Заместник-председателят на ЕК Валдис Домбровскис изтъкна, че България и сега има фиксиран валутен курс, но не се ползва от подкрепата на ЕЦБ и предимствата на по-ниските лихви и финансови разходи, характерни за еврото. "България отговоря на всички критерии за ЕРМ2 освен на валутните критерии", каза той.

Според Домбровскис България ще се включи в Европейския банков съюз и затова са нужни определени изисквания, включващи и мерки, срещу изпирането на пари. "Има прогрес, който е координиран, и ние можем да сме сигурни, че за вашата стана ще има положителен резултат в средата на тази година", подчерта той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6162

2

red-army

28.01 2019 в 19:49

хахах Евро 2022 а дано ма на дали.....

Как ще стане с червивите ябълки бе господа? Как ще стане без работещ съд? Как ще стане с ширеща се шуробаджанащина? Как ще стане след омазването с КТБ?

Те германците и холандците и гранцузите ядат домати с колците и не виждат какъв бардак е тука.......любезни са хората, но не бива да си правим илюзии. Преди да сме в Шенген и да вярват на нашите служби няма да видим банков съюз и покана за еврозоната....

6239

1

Izoblechitel

28.01 2019 в 19:22

синя лампичка - теб пък кой те пита за нещо. До няколко месеца никой няма да си спомня кой си.

По добре кажи имаш ли вече обвинение за апартамента?