Везиева маха тримата от ГЕРБ в ръководството на ДКК

OFFNews Последна промяна на 03 декември 2021 в 14:15 7660 0

Считам определено, че действията на ДКК уронват престижа на Министерството на икономиката, както и дават ясен сигнал, че този състав не иска да бъде променен моделът на управление на дружеството. Това заяви министърът на икономиката Даниела Везиева на брифинг по казуса с ДКК.

Тримата членове на Съвета на директорите на дружеството Рая Каназирева, Радостин Вазов и Диляна Софиянска, които гласуваха за освобождаването на изпълнителния директор Ваня Караганева, ще бъдат освободени. Според министъра шефката на ДКК не е отстранена по правилата и все още заема поста си.

"Може би решението за освобождаването им е закъсняло, но когато аз станах министър, проведох среща с тях, те ми обясниха, че предходното управление е било свързано с разпореждане от страна на министрите, било им е налагано взимане на определени решения. Подадох ръка да работим заедно, защото трябва да има приемственост, и считах, че техният опит би бил добра добавена стойност за изчистване на имиджа на ДКК и по отношение на усвояването на 500 млн. лева за язовирите, и за правителствения комплекс, и за „Дунарит“, коментира Везиева.

Тя обясни, че ще им поиска оставките, защото съветът на директорите е изнесъл твърдения, които не отговарят на истината - декларацията, която е подписала изпълнителната директорка, че била в служебни или трудови правоотношения, както и че с договора за адвокатски услуги е нанесла щета.

"Изненадах се от медийната им кампания - при първото служебно правителство тогава ДКК нямаха сайт, явно не са считали, че трябва да информират за всички процедури, които се текли. Но сега, когато ние се борим да направим процесите прозрачни и законни, този медиен интерес им служи за нещо. За какво - явно ще стане ясно след време. Но иска ми се към техния призив да сезират Европейската прокуратура за това какво е извършила изпълнителната директорка, да включат и темите, които ние видяхме - за язовирите, за правителствения комплекс, как са сключвани договори с търговски дружества, които да предоставят адвокатски услуги - теми, за които биха били така добри и тях да ги включат", посочи Везиева.

Икономическият министър допълни, че не се притеснява от проверки, а от начина, по който се изнася невярна информация. Според нея е имало опити за удар върху военнопромишления комплекс.

"Всичките инсинуации, които се опитаха да направят, не са от полза от никого", коментира Везиева и добави - "Всеки един опит да окаляме този бизнес ще струва на страната прекалено много."

Вече тече процедура по избор и одобряване на нови членове в съвета на директорите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови