Вдигнаха тавана на компенсациите за скъпия ток за бизнеса

В Брюксел ще обсъждат българско предложение - всички държави от ЕС да купуват заедно природен газ

OFFNews 23 март 2022 в 11:27 2095 0

Увеличава се таванът за компенсации за бизнеса заради скъпия ток - от 250 на 300 лв. Това обяви премиерът Кирил Петков преди заседанието на правителството в сряда.

Кабинетът ще вземе мерки, за да се справи с високата инфлация, увери министър-председателят.

Освен това ЕК ще обсъди предложението на България всички държави съвместно да купуват газ. Страната ни е предложила и намаляване на акциза за горивата.

„Имаме много точки за обсъждане. Фокусът на няколко от тях са във връзка с високите цени. Те са на база на високите цени на горивата на световните пазари. Като правителство ще вземем всички мерки, за да се справим, доколкото можем, с инфлацията отвън. Искам да ви уведомя, че ЕК прие за дискусия няколко наши предложения. Първо - съвместно да закупуваме газа през един преговорен екип, за да стигнем до по-добри нива. Второ - ако цената, която се договори, е над 50 евро на мегаватчас, да направим солидарен механизъм заедно да намалим тези нива, за да постигнем по-добра цена. Трето - координирано намаляване на акциза за горива. Четвърто - засилен диалог с доставчиците на втечнен газ, за да сме сигурни, че имаме втори сценарий, независимо от Украйна и задължително пълнене на газохранилищата на 90% преди следващата зима", обясни Петков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови