Възстановяване: Изненадващ ръст на китайската промишленост през март

OFFNews 31 март 2020 в 13:52 3376 0

За пръв път от доста време насам идват добри икономически новини. Китайските предприятия отчетоха повишение в икономическата си активност този месец, когато започнаха да се възстановяват от Covid-19, пише "Гардиън", който цитира последните данни от китайския индекс PMI.

Общият PMI, който проследява активността в сектора на услугите и предприятията, скочи до 53 от рекордно ниската си стойност от 28.9 през февруари. Това е по-голям ръст от очаквания от икономистите, отбелязва британското издание. Най-важното е, че стойност над 50 точки разделя месечния растеж от свиването.

И двата ключови сектора в икономиката отбелязват растеж. При производството показателят достига 52 през март при 35.7 през февруари. При услугите той достига 52.3 от 29.6 през февруари.

Следва да се има предвид, че това са ранни данни. Възходът може да се дължи отчасти на шокиращия срив през февруари. Също е добре да се знае, че това са "меки" данни, които се основават на съобщеното от мениджърите в бизнеса.

Китайското Национално статистическо бюро показва предпазливост по отношение на индекса, като го коментира по следния начин: ".... отразява, че повече от половината от анкетираните предприятия са възобновили работата и са възобновили производството си по-добре от миналия месец, но това не означава, че икономическата дейност на Китай се е върнала към нормалното си състояние".

И все пак проучването показва, че втората в света икономика - китайската - започва да се възстановява в момента, в който страната започва да се отърсва от ограниченията, наложени заради коронавируса - точно когато други икономики, големи и малки, започват да потъват вследствие на пандемията.

През посочения период властите в Пекин въведоха серия мерки, за да се помогне на предприятията да възобновят производството си и да задържат работниците, включително предлагайки намаляване на данъци и връщане на средства. В началото на тази седмица Китайската народна банка понижи основния лихвен процент на междубанковия пазар в страната, което е последното усилие на Пекин да рестартира икономика, бореща се за възстановяване след вирусната епидемия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови