Василев: Ако бях в редовен кабинет, бих скъсал този бюджет и написал нов

OFFNews 23 април 2023 в 18:20 5701 10

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Николай Василев

„Бих казал като гражданин: „Благодаря на служебния кабинет, че е смел да каже грозната истина и да събуди политиците с бомба”. Според мен той това прави и аз съм „за”. Бих скъсал този бюджет като редовно правителство, бих го хвърлил в коша и бих написал нов, който няма нищо общо със сегашния”.

Това заяви в студиото на „На фокус” Николай Василев -  икономист, бивш вицепремиер, бивш министър от времето на НДСВ, а по-късно и на тройната коалиция. Василев беше и кандидатурата на ИТН за министър-председател в експертен кабинет.

„Не одобрявам бюджетната политика. Тя се характеризира с едно: Вземаме колкото може повече дългове. Имаме колкото може повече дефицити. Раздаваме колкото може по-големи социални разходи, които финансираме само с кредити и с парите от Плана за възстановяване и устойчивост, който не е за това. Така стреляме, докато в картечницата има патрони. Има ли милиарди за изхарчване, ние ги изхарчваме, без да питаме”, каза икономистът. Според него думите „дефицит” и „актуализация” трябва да бъдат забранени в бюджетната политика.

„Аз съм против пипането на данъци. Дори предлагам при подходящи условия, например догодина, данък печалба и данък общ доход да паднат до 9%. Данъците са си добре и събираме горе-долу толкова, колкото трябва. Проблемът е в разходите”, категоричен е експертът. Според него трябва да бъдат ограничени високите държавни харчове.

Василев коментира и политическата ситуация у нас. "В днешно време разликите между партиите са сравнително малки, но личната омраза и невъзможност изобщо да седнат на една маса унищожават всичко". По думите му политическите формации, които са влезли в тройната коалиция преди години, са били с диаметрално различни виждания, но ги е обединил националният интерес. Бившият вицепремиер изрази надежда да бъде съставен редовен кабинет в рамките на 49-ото НС, като подчерта, че „по-добре е някакво правителство, отколкото никога никакво правителство”.

„Обикновено политиците остават в историята не с подобни глупости като „за пети път няма да правим правителство”, а с големите решения, големите реформи и цели, които са постигали”, каза Василев и допълни, че през последните две години никой в чужбина на взема България на сериозно заради политическата криза. Икономистът смята, че всички партии трябва да проявят повече диалогичност, както в този парламент го прави ИТН. „Моята най-голяма надежда е свързана с първия мандат”, призна той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2073

10

Johnny B Goode

23.04 2023 в 23:47

Тъй ще да е, щом казваш, Дардореле.
Докато беше Никито министър, не само БГ, ами и целия свят беше оправил. Веднага щом го махнаха през 2009 и всичко тръгна на криво. То кризи, то банкови фалити, то рецесии, абе да не ти е работа. Ако го бяха оставили министър, светът още щеше да цъфти, а БЪ можеше и да е вързала.
А сигурно и Путин щеше да стои мирен ако Никито беше още министър.

11462

9

dardorel

23.04 2023 в 23:06

до #8 - По времето на Н.Василев, случайно или не, страната ни вървеше доста добре ; несигурността и безумието , които се случиха през последните 2 години мога да сравня само с Жан Виденов.

205

8

REXX

23.04 2023 в 22:34

От едната страна имаме няколко българи приети и завършили Харвард в жестока конкуренция с най-големите умове от цял свят . От другата - комплексираното синче на комунистическото военноморско разузнаване, изпратено с връзки да учи в чужбина по време , по което нас не ни пускаха да си покажем носа от Калотина . За участието му в партията на Симеон Втори Крадливий и нещастното му премиерстване от името на чалгарската партия даже няма и да споменавам.

2073

7

Johnny B Goode

23.04 2023 в 22:21

..... (да не изброявам) е оксиморон.

2073

6

Johnny B Goode

23.04 2023 в 22:20

Дардорещия, здравомислещия Малък Мук отгоре му ядохме попарата като министър, слава богу ни се размина като премиер-фасада а чалгарската партия.
А здравомисленето и принадлежността към някои праламентарно представени партии (да не изброе оксиморон.

1236

5

БотоксПутю

23.04 2023 в 21:37

Просто преzzидентът си смени профила след повторния му избор.

11462

4

dardorel

23.04 2023 в 20:47

В този форум здравомислещите хора (ако не са от ПП или ДБ)винаги са охулвани,обиждани,обругавани...тук е предимно емоция...Масата от коментиращите носеха на ръце преzzидента допреди 2 години,след това просто си смениха профилите и така до следващите модерни на деня. Дискусии няма - или си за ПП или...(ще ми напишете след малко).

2073

3

Johnny B Goode

23.04 2023 в 18:56

Ако баба имаше топки, щеше да е дядо.

10298

1

AntiZ

23.04 2023 в 18:26

"Ако бях в редовен кабинет"?! Ако-то мирише и цапа гащи, Никито! Трябва отдавна да си го усетил и по топлината, и по миризмата. То, и ние го усетихме преди време, та още ни насмръдваш като те видим.