Васил Терзиев внесе бюджета на София, но все още няма кой да го приеме

Предвидени са 5,3 млн. лв. за приоритетни проекти на гражданите

OFFNews 29 януари 2024 в 20:03 2244 0

Терзиев

Снимка БГНЕС

Васил Терзиев

Кметът на София Васил Терзиев внесе в Столичния общински съвет проекта за бюджет на Столичната община за 2024 г. Предложеният бюджет е 2 577 149 857 лв., но към тях ще бъдат прибавени още 100 млн. лв. от държавния бюджет за инвестиции в цялата столица, от които 50 млн. лв. - за проекти на районните администрации.

В него са предвидени 5,3 млн. лв. за приоритетни според гражданите на София проекти.

"За 2024 г. планираме рекордни инвестиции в София", написа Васил Терзиев в профила си във фейсбук и допълва, че сега на ход е Общинският съвет.

За да стане факт бюджетът, обаче е необходим работещ СОС, а общинските съветници вече над два месеца и половина не могат да изберат свой председател. За 8 февруари е насрочено поредното заседание, на което ще се направи опит проблемът да бъде решен.

Проектът за бюджет бе представен пред общинарите, синдикатите, национално представените работодателски организации, IT сектора и представители на общинските културни институти. До 23 януари всички заинтересовани страни имаха възможност да подават писмено своите предложения за промени в проекта за бюджет, а на 25 януари се състоя публично обсъждане в аулата на Софийския университет "Св. Климент Охридски“. Инфраструктура, спорт и замърсяване на въздуха бяха сред темите на общественото обсъждане.

Като резултат от обсъжданията в инвестиционната програма са включени основният ремонт на 35-о СУ в район "Лозенец", 25-о СУ в район "Красно село" и детска градина №77, район "Средец". След общественото обсъждане в проекта за бюджет е заложено и увеличение на заплатите на работещите в столичните театри и културни домове с още 10%, т.е. общо 20% за 2024 г.

Какво предвижда още бюджетът за тази година:

- 611 945 670 лв. за инвестиции в строителство на нови и ремонти на детски градини и училища, инфраструктура и вътрешно квартални улици и подобряване на условията в болници и ДКЦ;

- данъците няма да се вдигат, но ще се повиши събираемостта;

- включване на гражданите в управлението на града, 5,3 млн. лв., разпределени от гражданите на София по приоритетни за тях проекти;

- 10% повече за по-зелена София;

- 50% повече за програма "Култура";

- дигитализация на услугите на общината и стимулиране на иновативни проекти.

Капиталовата програма е на стойност 611 945 670 лв. Към тези инвестиции се добавят финансираните от държавния бюджет 109 проекта на стойност 100 млн. лв., уточниха от Столичната община.

Средствата от европейски оперативни програми в тазгодишния бюджет са на сравнително по-ниски нива и са за 112 434 200 лв., което се дължи на факта, че се намираме в края на програмния период, поясниха от общината и допълниха, че ще се развиват капацитетът и проектната готовност на столицата, за да може да участва активно в осигуряването на инвестиции за следващия период.

Проектобюджетът на София за 2024 г. беше публикуван за обществено обсъждане на 18 януари.

"За пръв път преди внасянето на столичния бюджет за обществено обсъждане се публикува пълната му версия, защото искаме да се проведе пълноценно дискусия с конкретика, в която всички заинтересовани страни да имат цялата информация, за да могат да предлагат съдържателни промени", заяви тогава кметът Васил Терзиев и допълни, че поетият ангажимент за пълна прозрачност в управлението ще продължи да се изпълнява.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!