Въпреки ГЕРБ и ДПС, КЕВР остава с петима комисари

OFFNews 21 януари 2022 в 19:01 2872 0

Членовете на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) се намаляват от 9 на 5. Това решиха депутатите след като подкрепиха на първо четене промени в Закона за енергетиката. Новите текстове ще позволят на новото управляващо мнозинство да смени целия сегашен състав на енергийния регулатор. 

Срещу законопроекта се обявиха категорично две от партиите в парламента ГЕРБ и ДПС. Техните депутати направиха дълга серия от изказвания, които проточиха дебата в пленарната зала повече от два часа. Основната теза и на ГЕРБ, и на ДПС бе, че досега КЕВР е била независим орган, а сега управляващите щели да я командват, внедрявайки свои хора. Специално ДПС пък се фокусира върху това, че бизнесменът Иво Прокопиев щял да влияе върху решенията на регулатора.

Депутатите от ГЕРБ и ДПС дори пробваха да бламират гласуването на проекта като поискаха поименна проверка и напуснаха залата. След нея обаче се оказа, че има кворум и мнозинството успя да гласува промените. Решението мина със 122 гласа "за", 9 "против", след като част от депутатите от ГЕРБ се върнаха в зала и гласуваха.

Вносители на промените са депутатите от управляващото мнозинство Виктория Василева ("Има такъв народ"), Ивайло Мирчев ("Демократична България"), Мирослав Иванов ("Продължаваме промяната") и Георги Свиленски (БСП). Според приетите промени броят на членовете, заедно с председателя, от сегашните 9 трябва да намалее на 5. Това ще стане като се променят и някои от изискванията за професионален опит. Предлага се вече двама, а не четирима, от членовете да са магистри в областта на енергетиката и с поне 5 г. стаж по специалността. Освен това, в допълнителните разпоредби на проектозакона се предлага текст, според който в деня, в който законът влезе в сила - в случая това е денят на обнародването му, се провежда жребий, чрез който се прекратява дейността на двама от членовете на регулатора със стаж в областта на енергетиката. Той се провежда в Народното събрание сред членовете на КЕВР със стаж в енергетиката, чиито мандат не е изтекъл. Това на практика означава, че от тримата, чиито мандат не е изтекъл, чрез жребий ще може само един да запази поста си. Допълнително броят на комисарите ще бъде намален с предлагания текст, според който се отменя сега съществуващата разпоредба, с която се изисква поне един от членовете да има юридически стаж и също поне един да е със стаж в областта на икономиката.

"По този начин се оформя общ пленарен състав от 5 членове, от които един председател, двама членове с опит в енергетиката и двама с опит във водоснабдителните и канализационните услуги", пишат в мотивите си вносителите.

Чрез предложената промяна се оптимизира числения състав на комисията като независим колегиален орган, като ще бъдат реализирани значителни финансови икономии, като тези средства могат да бъдат пренасочени към по-добро експертно обезпечаване на комисията, мотивират още идеята си вносителите.

Росица Кирова от ГЕРБ обяви, че всъщност целта на намаляването на числения състав на КЕВР, особено в състав "Енергетика", е управляващото мнозинство да "овладее" комисията, тъй като ще има двама от трима от членовете. Рамадан Аталай от ДПС също заяви, че по този начин КЕВР от независима, че стане зависима от управляващите.

"Не е необходимо една независима институция да я направите зависима за това, че сте дошли на власт", той.

Радослав Рибарски от "Продължаваме промяната" обаче опонира, че процедурата е нормална и законосъобразна.

"Избираме член и председател. Нямаме партийни назначения, ние сме една коалиция. Търси се експертност", коментира той.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови