Валери Симеонов дава приватизационния договор за БМФ на прокуратурата

OFFNews 01 септември 2017 в 18:01 2887 2

Следващо действие на атаката на вицепремиера Валери Симеонов срещу собствениците на БМФ.

"До дни в прокуратурата ще бъдат внесени документи, оспорващи приватизационния договор за продажбата на Параходство "Български морски флот" (БМФ) на фирма на братята бизнесмени Кирил и Георги Домусчиеви", заяви Симеонов във Варна.

В началото на юли пред Върховния касационен съд бе предприето обжалване на решението на Арбитражния съд на БТПП от пролетта, което разрешава промяна на приватизационния договор в полза на Домусчиеви. Основният аргументът за това бе, че след продажбата на предприятието секторът на корабоплаването е изпаднал в тежка криза, което оказвало влиятие върху бизнеса на фирмата.

Решението на арбитража на практика казва, че Домусчиеви не дължат 55 млн. лв. неустойки по неизпълнени ангажименти по приватизационния договор. 

"Искрено ми се ще да вярвам, че ВКС ще защити интересите на държавата и ще отхвърли иска на БМФ", каза още вицепремиерът.

През 2008 г. 70% от БМФ бяха продадени на германско-българския консорциум "Кей Джи маритайм шипинг" за 440.1 млн. лв. Пет години по-късно целият приватизиран дял стана собственост на холдинга на братя Домусчиеви "Адванс пропъртис".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови