Валери Белчев: Не бихме искали да замразяваме минималната работна заплата

Допълнителна актуализация на бюджета до края на годината не е необходима, защото "нещата не са толкова зле в икономически план"

OFFNews Последна промяна на 07 ноември 2021 в 18:17 1895 0

Служебният кабинет няма намерение да замразява минималната работна заплата. Това стана ясно от думите на финансовия министър Валери Белчев пред БНТ по повод скандала между синдикатите и работодателите от последната седмица, свързан с определянето й.

"Не бихме искали да замразяваме минималната работна заплата", каза той.

Белчев не коментира искането на профсъюзите за ръст на минималната заплата до 760 лв. Той допълни, че не трябва да се стига дотам фирмите да не са в състояние да плащат заплатите и поясни, че това е въпрос на един много тънък баланс, който ще се постигне след аргументирани преговори с работодателите, синдикатите, съобразявайки се с възможностите на националната икономика.

Финансовият министър обясни, че критиките и полемиките към бюджета имат по-скоро политически характер. А по повод недоволството на бизнеса, синдикатите, ресторантьорите и туроператорите, Белчев заяви, че протестите не са свързани задължително със структурата на бюджета.

"Нека не забравяме, че преживяхме и продължаваме да живеем в една извънредна ситуация, имаме изключително тежка здравна криза. Случиха се и динамики в сферата на енергетиката, цените много пораснаха. Актуализация беше направена, за да не се счупи макрорамката. Не можем да си позволим да харчим нещо, което нямаме. В същото време най-важните неща да са осигурени - например, ваксините, кислородът за болните", коментира Валери Белчев.

И добави, че допълнителна актуализация на бюджета до края на годината не е необходима, защото "нещата не са толкова зле в икономически план". Прогнозите на финансовото министерство са догодина да бъде маркиран по-голям ръст.

Служебният министър отказа да коментира бюджетната рамка за следващата година с аргумента, че за да бъде внесен бюджет, трябва да има парламент, а в момента "няма правен субект, който да може да обработи този бюджет".

"В момента правим симулации на различни политики, които можем да интегрираме вътре, но ще ги комуникираме тогава, когато му дойде времето, когато сме убедени, че има яснота в политически план", каза още Валери Белчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови