Уволниха шефа на БДЖ-Пътнически превози за тежки нарушения

Светослав Метанов 16 декември 2021 в 13:51 12875 0

Управителят на БДЖ-Пътнически превози Любен Нанов е бил уволнен преди минути, научи OFFNews.

Освобождаването му идва след като по време на неговото управление държавната жп компания сключи няколко неизгодни договора, които отгоре на всичко не се изпълняват.

Служебният министър на транспорта Христо Алексиев вече даде на прокуратурата договорите за ремонт на мотрисите Сименс Дезиро, както и ремонта на морално остарели вагони с фиктивна тръжна процедура в жп завода в Дряново на ненормално високи цени.

По-късно новият транспортен министър Николай Събев потвърди пред БНР информацията на OFFNews.

"През следващата седмица ще обявя екипа си. В избора си на хора търся две качества - човекът да е годен да прави реформи и да има желание да прави реформи. Не ме интересува партийна принадлежност", каза той.

По думите му предстои много работа, за да може транспортната система в България да стане високо ефективна.

"Трябва да разглеждаме нещата комплексно - транспортната система не се състои само от автотранспорт или само жп транспорт. В комбинацията и развитието на индустриите ще имаме високотехнологична и модерна транспортна система", смята Събев.

В предаването "12+3" той потвърди, че директорът на "Пътнически превози" в БДЖ е освободен от поста, тъй като дружеството е в сериозни финансови затруднения. Назначен е временно изпълняващ длъжността до обявяването на конкурс.

"Това предприятие трябва да започне да работи ефективно. Трябва да бъде освободено от излишните дейности. Трябва да се разработи добра стратегия за това как БДЖ да се развива, да е ефективно, да не дърпа излишни пари и българите да започнат да използват услугите с по-голяма честота. Можем да увеличим приходите на "Пътнически превози" не като повишаваме цените, а като увеличим количеството пътници", категоричен е Събев.

Пресслужбата на Министерството на транспорта и съобщенията излезе и с официално съобщение.

От него става ясно, че по нареждане на министър Събев се е провело извънредно заседание на Съвета на директорите на „Холдинг БДЖ“ ЕАД, който е взело решение за освобождаване от длъжност на Любен Нанов като управител на "БДЖ - Пътнически превози" ЕООД.

"Мотивите са свързани с лошото мениджърско управление, касаещо ръководенето на експлоатационната дейност на дружеството. Констатираните нарушения в изпълнението на ремонтните програми на мотрисите и вагоните допринасят за влошаване на предоставяната услуга, което не е в защита на обществения интерес", заявяват от транспортното министерство.

От ведомството са категорични, че "БДЖ - Пътнически превози", като единствен жп превозвач, изпълняващ социална функция, трябва да бъде оздравен по най-конструктивния начин, за да могат ползвателите да пътуват бързо, комфортно и при спазено разписание на влаковете.

Длъжността управител на „БДЖ-Пътнически превози“ ЕООД за срок до провеждане на конкурс за избор на нов управител ще заеме Константин Азов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови