Уволнен зам.-министър: Махнаха ме, след като внесох докладна за пристанището на Доган

Според докладна на вече уволнения зам.-министър пристанището на Ахмед Доган във Варненското езеро трябва да бъде затворено, защото е незаконно

Светослав Метанов 21 април 2022 в 16:15 29077 3

Снимка БГНЕС Архив

Днес със заповед на министър-председателя Кирил Петков от длъжността заместник-министър на транспорта и съобщенията бе освободен Стоян Новаков, който беше назначен на този пост през януари.

В прессъобщението на Министерски съвет няма никакви мотиви за уволнението или каквато и да е друга информация.

Източници на OFFNews обаче обясниха различни версии защо е освободен.

Според едната от тях Новаков е забавил подготовката на националната транспортна схема. Министерството на транспорта се опитва от 20 години да направи такава и все удря на камък. Чиновници от ведомството твърдят, че и до момента реално нищо не е свършено по темата от новото правителство, което довело до гнева на транспортния министър Събев срещу ресорния му заместник в сектор автомобилен транспорт.

По-интересна обаче е друга версия - че Новаков е засегнал интереси на ДПС и конкретно на почетния председател на партията д-р Ахмед Доган.

Уволненият днес Стоян Новаков е активист на Продължаваме промяната от Варна, специалист по логистика и морски транспорт. Въпреки че отговаря за тировете в министерството,  той проявил самоинициатива и се заел с изясняването на статута на пристанището на ТЕЦ Варна, което е собственост именно на дългогодишния лидер на ДПС д-р Доган. Именно Новаков е изготвил прелюбопитна докладна до прекия си началник министър Николай Събев, по-известен в социалните мрежи като Ник Събев.

Според документа рамковото споразумение за партньорство между Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура" и "Пристанище ТЕЦ Езерово" ЕАД, сключено по време на третото правителство на Бойко Борисов е сключено в нарушение на редица закони. От документа става ясно, че държавата е станала съсобственик с почетния председател на ДПС абсолютно незаконно. Кейовата стена на пристанището и подкрановият път са държавна собственост и по закон единствените форми за публично-частно партньорство са отдаване под наем до 10 години по Чл 16 от ЗДС или концесия съгласно Закона за концесиите.

"Рамковото споразумение за партньорство" противоречи с предмета на дейност на ДП Пристанищна инфраструктура, Закона за концесиите и Закона за държавната собственост. С това заобикаляне на концесионния или наемен режим ДППИ открито нарушава Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата на Република България, който ясно му забранява да влиза в дружества с пристанищни оператори", пише в доклада. 

Според констатациите въпросното споразумение е незаконосъобразно и следователно трябва да се считат за незаконно издадени други два документа:

1. Удостоверение за експлоатационна годност на пристанище "ТЕЦ Езерово"
2. Удостоверение за вписване в регистъра на пристанищата на Република България на "ТЕЦ Езерово".

Това означава, че трябва да се преустанови дейността на пристанището до издаване на законни Удостоверения за експлоатационна годност и Регистрация, което може да стане след провеждане на процедура за ползване на публична държавна собственост по начин предвиден в закона (концесия или наем). Чак след това може да се пристъпи към изработване и процедиране на проект на Генерален план. Посочената процедура за узаконяване ползването на публичен имот би отнело около две години и може да стартира с волеизявление на ТЕЦ Езерово ЕАД в качеството му на икономически оператор по Закона за концесиите, категоричен е в доклада си зам.-министър Новаков.

OFFNews го потърси за коментар.

"Наистина нямам представа защо съм освободен. Разбрах, че в искането на министър Събев да бъда освободен няма абсолютно никакви мотиви", каза Стоян Новаков пред OFFNews.

Той обясни и че прекият му началник Николай Събев досега не е имал забележки към работата му и не му е съобщил, че ще иска да бъде освободен. И двамата са от квотата на Продължаваме промяната в управлението.

"Министърът е в болничен от началото на седмицата. Потърсих го да го попитам какъв точно е проблемът, но той не ми вдигна. Връщайки лентата назад, обаче си мисля, че точно въпросната докладна, която внесох още на 1 март за пристанище "ТЕЦ Езерово", вероятно е проблемът. След като уведомих министъра, не последваха никакви действия, освен политически атаки срещу мен от страна на ДПС", каза Новаков пред OFFNews.

По-късно днес той щял да има разговор с премиера Кирил Петков по темата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-60

3

офф бее

21.04 2022 в 22:27

А - отбор, ко!? Денги, бабки...

800

2

Тризъбец

21.04 2022 в 16:29

Айдааа...Де го... Ник Събев...Петков ?!

10298

1

AntiZ

21.04 2022 в 16:28

Доган (агент Сава)е кремълска подлога . Правителството не даде подкрепа на Украйна. Някой да не е наясно какви ни управляват?