УниКредит на загуба с 10 млрд. евро, България остава незасегната

OFFNews 15 ноември 2011 в 12:45 3013 0

ucb_building2
ucb_building2

Най-голямата италианска банка УниКредит е на загуба с 10,6 млрд. евро за третото тримесечие, заради което ще бъдат съкратени 5200 служители в италианските й клонове.

Това обаче по абсолютно никакъв начин няма да засегне България, заяви пред OFFnews.bg Екатерина Анчева от УниКредит Булбанк.

За същия период през миналата година компанията е била на печалба с 335 милиона евро, което прави настоящата колосална загуба още по-изненадваща. Въпросните липси се дължат на отписване на 8,7 милиарда евро от придобивания, най-значимите от които - в Украйна и Казахстан, обяви бордът на директорите в съобщение. В загубата влиза и отписването на 135 милиона гръцки облигации и допълнителни отписвания на гръцки облигации от банковите подразделения.

Заради критичното състояние на банката до 2015 година в Италия ще бъдат съкратени 5 200 служители, но ние няма да усетим тамошните трусове по финансовата ситуация в България, а за съкращения на служители тук в никакъв случай не може да се говори, заяви PR-ът на дъщерния клон в България Екатерина Анчева.

За да се справи с изискванията за собствения си капитал, УниКредит изнесе своя стратегически план за 2010-2015 година, част от който е и съкращението на хилядите италиански служиели.Бордът на директорите одобри увеличение на капитала в размер на 7.5 млрд. евро, което според ръководството ще бъде напълно достатъчно за банката да си стъпи на краката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови