Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Умъртвяват 6 хил. патици във фермата край Раковски заради птичи грип

OFFNews 18 февруари 2020 в 12:00 1685 0

Умъртвяват 6 хил. патици във фермата край Раковски заради птичия грип, съобщи бТВ. 

Вчера Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира първо огнище през 2020 година на инфлуенца по птиците в България.

Националната референтна лаборатория към НДНИВМИ е потвърдила огнище на високопатогенна Инфлуенца H5N8 в животновъден обект за отглеждане на патици в гр. Раковски, обл. Пловдив.

Според собственика на фермата, още в края на миналата седмица са били потвърдени резултатите. Той коментира, че има съмнения откъде е тръгнала заразата. По неговите думи се внасят патици от Унгария и именно така е станало заразяването.

Въвежда се предпазна мярка в 3-километрова зона, което означава, че всички ферми, които са около 25, ще подлежат на проверка.

Въвежда се и т.нар. наблюдателна зона, която е в 10-километрова зона, където има общо 24 ферми. Така общо под наблюдение ще са около 50 ферми, в които има около 170 хил. патици и около 130 хил. кокошки.

Собствениците на фермите в съседство се притесняват и техните птици да не бъдат умъртвени. 

Д-р Александра Митева от БАБХ заяви, че умъртвяването на птиците е единственият начин за овладяването на проблема.

Няма опасност от разпространението на заразата, както и за потребителите на птиче месо, успокои Митева.

Тя обясни, че зоните са създадени за ограничение на заразата. Ще има проверка от страна на ветеринарните власти с оглед на ранно откриване на инфектирани птици и бързо отстраняване на едно евентуално заболяване

В края на 2019 г. към днешна дата 8 държави в ЕС са засегнати от птичия вирус. Касае за ново навлизане, а не за стационарна инфекция. Най-вероятно миграцията на дивите птици е допринесла за навлизането на птичия грип на територията на ЕС, предположи Александра Митева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews