Уикенд винетките влизат в сила от 1 януари

OFFNews 15 юли 2018 в 13:19 5047 1

Снимка БГНЕС

С въвеждането на електронните винетки от 1 януари догодина ще има и уикенд винетки, които ще улеснят пътуващите през почивните дни, това каза в сутрешния блок на Нова телевизия инж. Светослав Глосов, председател на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“.

Цената на уикенд винетката ще бъде около 10 лева.

Според Глосов винетките в България са най-евтините в Европа.

След въвеждането на електронна винетка за леките автомобили от 1-ви януари няма да се променя цената им, ще отпаднат стикерите, а при заплащане на електронна винетка, номерът на автомобила ще бъде въведен в електронна система, която ще следи за нарушители, обясни шефът на АПИ.

С промените в закона за пътищата, се предвижда промяна в структурата на агенцията и създаване на специално звено, което ще поддържа тол системата и електроните винетки, и ще извършва контролни функции, каза още Глосов.

Трафик патрули по пътищата ще има от началото на следващата година.

Тол системата е справедлива система за таксуване на товарните автомобили, заплащането е за изминато разстояние. Очакват се значителни приходи от въвеждането на тол системата, те ще бъдат изцяло за изграждане на нова пътна инфраструктура, за ремонт на съществуващата и за поддръжка на самата система, подчерта Глосов.

През лятото няма да има ремонти по АМ „Тракия”, които да затрудняват трафика. Това обаче не е така за магистрала „Хемус”. На нея ремонтите но ще продължат минимум година и половина, тъй като не е добро състоянието на съоръженията, които не са пипани откакто са построени, повече от 35-40 години.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29585

1

Izalina

15.07 2018 в 19:48

Цели 2 смислени идеи в рамките на едно изказване в последните години. Чак не ми се вярва да се осъществят толкоз лесно.
 
X

Подкастът на OFFNews