Удължаването на живота на 6-и блок на АЕЦ „Козлодуй“ върви по график

OFFNews 20 юни 2017 в 11:23 3293 1

Работите по проекта за удължаване на експлоатационния ресурс на Шести блок на АЕЦ „Козлодуй“ вървят по план. Всички дейности се изпълняват съгласно утвърдения с българската централа график, заяви по време на „Атомекспо 2017“ в Москва Всеволод Витязев, началник отдел „Управление на проекти“ за Централна и Източна Европа на „Русатом Сервис“, част от руската дъжавна корпорация „Росатом“.

По думите на Витязев се очаква анализите на състоянието на оборудването и системите да приключат както е предвидено през юни 2018 г. Всички обосновки, които специалистите на „Русатом Сервис“ правят, предвиждат работа на Шести енергоблок на АЕЦ „Козлодуй“ при мощност 104%.

Договорът между АЕЦ „Козлодуй“ и Консорциума АО „Русатом Сервис“ – „Риск Инженеринг“ АД за изпълнение на дейностите по разработване на обосновката за удължаване на срока на експлоатация на Шести енергоблок на Първа атомна до 60 години бе подписан на 28 януари 2016 г.

Действащият лизенз на Шести блок на АЕЦ „Козлодуй“ изтича през октомври 2019 г.

През 2016 година работата беше напрегната, защото се провеждаше обосновка за удължаване експлоатационния живот и на Пети блок, коментира Витязев. Но там дейностите приключиха и консорциумът начело с „Русатом Сервис“ предадоха документацията на АЕЦ „Козлодуй“ и Агенцията за ядрено регулиране в края на миналата година.

Действащият лизенз на Пети блок на АЕЦ „Козлодуй“ изтича през ноември тази година.

Опитът от експлоатацията на хилядамегаватови реактори от ВВЕР в Русия показва, че те могат да работят безопасно поне 50-60 години.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

42249

1

Denis Rizanov

20.06 2017 в 12:15

Какво "удължаване" бе?!
Хората за спиране говорят, той удължаване сънува моля ти се!
Ало, шорошорастите и обикновените швестери, така ли ше оставите нещата бе?
Няма ли да спретнете един митинг-протест пред Руското посолство бе?!
Така ли ше оставите да ви разиграват някакви си руснаци, дето ни пробутват тук ядрените си отпадъци за гориво и източват финансите на страната!