"Турски поток" трябва да е готов до края на 2019 година

OFFNews 11 октомври 2016 в 12:29 6938 1

Газова сделка, засилване на военното сътрудничество и връщане на турските плодове и зеленчуци на руския пазар, съобщава БНТ. Това договориха в Истанбул президентите на Русия и Турция. Снощи в Истанбул беше подписано споразумението за "Турски поток". Путин и Ердоган се срещнаха почти година след свалянето на руски бомбардировач от турски изтребител - инцидентът, който доведе до обтягане на отношенията между двете страни.

Две години след първото съобщение за газопровода "Турски поток", строежът най-сетне получи юридическа база.

Подписаното между президентите на Турция и Русия споразумение предвижда да бъдат прокарани две тръби от магистралния газопровод по дъното на Черно море.

С този документ ние решихме да ускорим работата по "Турски поток", каза турският президент Ердоган. 

Изграждането на тръбите трябва да завърши до декември 2019 година.

Точните параметри на втората тръба не са определени и не присъстват в подписания документ. Преговори за прокарване на трета и четвърта тръба не се водят.

Ердоган и Путин обсъдиха и обстановката в Сирия и се договориха, че в сирийския град Алепо трябва да бъде изпратена хуманитарна помощ. Москва и Анкара, обаче, остават на различни позиции за бъдещето на Сирия.

Позицията на Русия е, че в Сирия трябва бързо да се пристъпи към политическо регулиране. И всеки, който иска възстановяване на мира, трябва да подкрепи това предложение, каза Путин, цитиран от БНТ.

Двамата президенти се договориха за засилване на сътрудничество във военната сфера и в разузнаването. На руския пазар се връщат и турските плодове и зеленчуци.

"Процесът на нормализиране на отношенията между двете страни продължава с пълен ход", заяви турският президент.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!