Туризмът на Черноморието ни е пред провал, спадът до момента е с 8-9 процента

OFFNews 28 юни 2019 в 17:27 34703 16

Туристите по българското Черноморие се топят като лански сняг. Заведенията са празни, малцина плащат за чадър и шезлонг на плажа, а засега изгледите за подобрение на ситуацията до края на сезона не са никак оптимистични.

"Индикациите за очакван спад на чуждестранните туристи по морето са още от началото на годината, а причините до голяма степен са геополитически. В Турция, Египет, Мароко и Тунис е спокойно, а Сърбия и Македония се включиха с агресивни рекламни кампании", обясни пред OFFNews изпълнителният директор на Националния борд по туризъм Полина Карастоянова.

Според нея до момента - последните дни на юни, спадът на туристите по българското море е с 8-9 процента.

Карастоянова е категорична, че в момента всяка една информация за това как върви сезонът е със съмнителна представителност. Спад обаче безспорно има.

"Ние работим с данни на Министерството на туризма, на МВР, на летищата във Варна и Бургас и туристическия бизнес. Но реалната ситуация ще стане ясна едва в края на сезона", каза тя.

Спадът на туризма е напълно логичен резултат от бетонирането на българското море и нискокачествените услуги предлагани у нас. Според данни на социологическата агенция "Тренд" много голяма част от хората у нас избират да платят по-скъпо за почивка в Гърция и Турция, отколкото да се радват на нашите вълнички.

Карастоянова не е съгласна, че родният туристически продукт е незадоволителен, както смятат много българи. Според нея обяснението е друго.

"България губи позиции, тъй като призивите на бизнеса да се рефинансира националната туристическа реклама с част от приходите от туризма не бяха чути", казва тя.

Според нея правителството през последните години не е направило нищо, за да задържи положителните тенденции в сектора и не е осигурило приличен бюджет на министерството на Николина Ангелкова.

През последните дни столицата е блокирана от екопротести в защита на Черноморието от варварското презастрояване и забраната за къмпингуване.

Според промени в Закона за устройство на черноморското крайбрежие палатките, кемперите и караваните могат да бъдат разположени само на определени за това места, а нарушителите ще бъдат глобявани.

Президентът Румен Радев наложи вето върху скандалните текстове, но парламентарната комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление го отхвърли.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

16

Стефан

03.07 2019 в 13:12

В "Дружба" и "Люлин" в София, има много повече спокойствие и място между блоковете да си опънеш палатка, или пешкир, или каквото и да е. Излиза, че това са по курортни зони.

4500

15

tesla

03.07 2019 в 12:35

Още година две и ще духат супата окончателно и безбъзвратно,без значение колко средства ще "заделят"!? Младежите искат спокойствие и добро обслужване,а тук това липсва!

23293

14

Стефан

01.07 2019 в 01:04

За кой именно българин говориш?

3995

13

Vikingite

01.07 2019 в 00:15

Проблема е в мисленето на българина.
Той не гледа черноморието да е красиво и привлекателно. Чужденците които са избрали България трябва да се носят на ръце. Българина е егоист и гладен за пари.

5300

11

квазимодо

29.06 2019 в 16:30

Горката Пополина - заравя си главата в пясъка , а и се вижда голото дупе ( не че съм против ). Такава чалгииска и селендурска история е с това наше море, че повече не може. Къде искат 50 лева за двама на плажа за чадът, шезлонги , масичка - селска порция. При комшиите си поръчваш 2 фрапета и никой не те закача повече. Само селски мутри и малообразовани тъпаци гледат да забогатеят за един сезон. Е няма да стане.

5430

10

Stifen

29.06 2019 в 14:43

Само за реклама! Малко е, Държавата трябва да въведе ангария, като бригадите по време на соца - всички граждани на РБ от16 до 76 години да дават 30 дни доброволен безплатен труд в заведенията и хотелите на алчните акули, унищожители на българската природа! портиери, пиколи , чистачки, миячки, готвачи сервитьори - всичко, което е нужно!

23293

9

Стефан

29.06 2019 в 10:02

Интересно, дали ще искат и компенсация от държавата, когато първата прилична зимна буря, прибере в морето например абсурда от тая снимка.

3700

8

опетков

29.06 2019 в 09:44

Когато сезонът е добър, паричките са за нас, а когато сезонът е слаб, държавата да даде. Държавата нищо не произвежда, освен ла*йна, всичко се взема от нас. И защо да вземе от нас, за да даде на вас? Вие какво ни дадохте, другарко Карастоянова? Чисто море, чист пясък, добра храна, спокойствие на плажа?

23293

7

Стефан

29.06 2019 в 00:16

А колко ще е глобата за гражданин, който се ослушва да иде не море? Министърката колко планира?
Ква реклама, кви пет лева. Не знам кой къде ходи, ама аз не си представям как ще ида даже по работа на това унило бунище от снимката в началото на статията. Нито защо трябва да се завирам на пишман магистрала, където да ме пребие малолетно голфаджийче, друсано цигане с аУди, или невменяема по рождение перхидролка с бмв и насмукана книжка.