Ексклузивно Резултатите при 68.99% обработени протоколи: ИТН не влиза в парламента

Тримесечна винетка за леките коли влиза в сила от 1 януари

OFFNews Последна промяна на 20 декември 2017 в 13:15 3632 2

Тримесечна винетка за леките коли влиза в сила от 1 януари

Годишната винетка ще важи за период от една година от датата на издаването ѝ, а не както досега - за календарната година. Това решение взе правителството днес, след като прие промени в Наредбата за условията и реда за събиране на таксите за ползване на пътната инфраструктура по Закона за пътищата и Тарифата за таксите, които се събират от Агенция „Пътна инфраструктура“.

Периодът на валидност на годишната винетна такса, която следва да заплащат всички пътни превозни средства от 01.01.2018 г., независимо от категорията и държава на регистрация, е една година, считано от деня на издаване на винетния стикер, се посочва в решението.

От 1 януари се въвежда и нова тримесечна винетка с валидност три календарни месеца, считано от датата на издаването й, за пътни превозни средства под 3,5 тона. Нейната цена е 54 лв. или 28 евро.

При определянето й е спазен принципът на пропорционалност, т. е. цената на тримесечната винетка да е по-висока от месечната и по-ниска от годишната, при спазена пропорционалност за намаляваща стойност с увеличаване срока на валидност. Това се налага от правилото колкото по-дълъг е периодът, толкова по-малка да е заплащаната цена.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови