Трайчо Трайков: Ако се възобновят договорите с "Газпром", цената на газа ще е по-висока

Бившият енергиен министър разкритикува служебния кабинет на Радев: Не им е работа да плашат, а да дават решения

OFFNews 25 август 2022 в 13:17 3189 1

Архив

Снимка БТА/Минко Чернев

Трайчо Трайков

"Ако се възобновят договорите с "Газпром", цената на газа ще е по-висока", каза в предаването "Твоят ден" на Нова телевизия бившият енергиен министър, сега кмет на столичния централен район "Средец" Трайчо Трайков.

Той разясни, че руският газ няма да е евтин, защото цената му се определя на база на 70% от чистата борсова цена в Нидерландия и 30% според нефтения еквивалент.

Според Трайков газът от "Газпром" може да е само част от някакъв микс, но при положение че се появят евтини количества. Той обаче отчете, че всяка стъпка, която се предприема спрямо руската компания, трябва да е добре оценена и да е сигурно, че тя не би компрометирала страната при евентуален бъдещ арбитраж.

По думите му в настоящия период разумното решение е да се ограничи потреблението на газ и да се търсят алтернативи.

Бившият енергиен министър заяви, че аргументите, с които служебното правителство се отказа от шест от седемте договорени танкера с втечнен газ, са неубедителни. Трайков обясни, че дори да няма свободни слотове за разтоварване за ноември и декември, то такива ще има за 2023 г. Той каза още, че цената на този газ е фиксирана към американската борса, на която стойността на синьото гориво е значително по-ниска.

Трайков разкритикува служебното правителство на Гълъб Донев заради многократно тиражираните апокалиптични сценарии за зимата: "Не им е работа да плашат хората, работата им е да намират решения."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!