Тръгва строежът на пътя от Младост до 'Тракия', археолози ще дебнат строителите

OFFNews 19 август 2019 в 11:49 11395 2

АПИ откри тръжна процедура за избор на изпълнител за извършване на археологическо наблюдение при строителството на Софийския околовръстен път в участъка от „Цариградско шосе“ до „Младост“. 

Срокът за подаване на офертите е до 19 септември, а стойността на обществената поръчка е 10 000 лв. без ДДС.

Според Закона за културното наследство археологическото наблюдение е теренно проучване за установяване на наличието на археологически структури на дадено място. То се извършва по време на строителните дейности, за да не се допусне да бъдат унищожени или застрашени неизвестни археологически обекти. 

6-километровата отсечка, чието изграждане предстои да стартира в кратък срок, ще бъде с две платна с по 3 ленти за движение в посока, средна разделителна ивица, разделителни ивици между локалите и директното трасе, 2 локални платна и тротоари. Пресичането на Софийския околовръстен път с по-големите пътни артерии в района ще се осъществява чрез 4 пътни възела - п. в. „Стар Лозенски път“, п. в. Патриарх Герман“, п. в. „Самоковско шосе“, п. в. „Младост“. Ще бъдат изградени 3 пешеходни надлеза и мостове над р. Искър и р. Кална. Предвидена е реконструкция на водопроводи, канализация и газоразпределителна мрежа, както и изместване на инженерни съоръжения, телекомуникации и др. 

С реализацията на проекта ще се улесни движението на транзитния трафик и връзката между автомагистралите „Струма” и „Тракия”.

Проектът ще се финансира със средства от републиканския бюджет. Инвестицията е за близо 119 млн. лв. без ДДС. Изпълнител е „ГБС - Инфраструктурно строителство“ АД. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12007

2

Хараламби

19.08 2019 в 16:29

Търга е за археологическо наблюдение, не за самия строеж. Ама ми е интересно, що ли има търг за подобна дейност, и кой ли ще спечели - ЕТ Пешо Пешев с предмет на дейност търговия със строителни материали? Все си мисля, че тук трябва да има целево финансиране на БАН примерно. И друго е интересно, като как ще има връзка между Тракия и Струма, като от Бояна до Люлинското кръгово, раЛтата е стой та гледай....

6000

1

PavelM70

19.08 2019 в 14:15

Първото изречение е тотално опровергано с последното. Търг ли тръгва, или ГБС започват строежа?