Това ще бъде икономически лоша година, но светът не свършва

OFFNews Последна промяна на 01 април 2020 в 10:36 3263 0

Това ще бъде икономически лоша година, но светът не свършва. Банките ще покажат солидарност, съпричастност и желание да се помогне на икономиката и участниците в нея – физически лица и корпорации - да преодолеят трудностите колкото може по-безболезнено и с по-малко загуби, каза банкерът Левон Хампарцумян в интервю за Нова тв тази сутрин.

Главният изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на „УниКредит Булбанк“ коментира ролята на кредитните институции в условията на пандемията от коронавирус, която води със себе си и отрицателни икономически последствия, в деня, когато се очаква БНБ да обяви мерки с цел подпомагане на банките и кредитополучателите, които биха имали затруднения да погасяват задълженията си в предстоящите месеци.

Не бива да се притесняваме толкова за стабилността на банките – каза Хампарцумян и посочи голямата разлика между кризата сега и тази от 2008-2009 година: тогава кризата бе предизвикана именно от срива на големи банки в света, а сега причината е медицинска.

„Банките днес глобално са много по-добре капитализирани от кризата през 2008 година. Големите банки в света бяха причина за кризата тогава, докато сега банките просто ще бъдат инструментът, който ще бъде използван за подпомагане на икономиките за излизане от кризата“, каза той.

Той е уверен, че банките ще дадат възможност на затруднени клиенти да разсрочат кредитите си.

„Банките са толкова добре, колкото са техните клиенти. Когато имат клиенти със затруднения, банките също имат затруднения и понеже имат инструментите днес да помогнат, те ще направят необходимото да помогнат.

Те не могат да компенсират 100% всичко – в крайна сметка най-добре човек може да си помогне сам, дали като корпорация, дали като физическо лице, но банките ще бъдат оперативни и ще имат инструменти, които са дадени от съответните държави и регулатори, да проявят гъвкавост, подкрепа и солидарност в тези моменти на криза.“

„Как точно ще стане възстановяването днес никой не може да каже – призна банкерът. - Ние не знаем пандемията колко ще продължи, колко хора ще засегне и кога ще свърши. Когато свърши причината, която стартира тази криза – медицинските обстоятелства, ще може да се направи оценка до каква степен са нанесени щети на икономиките на света, на отделните държави и на всяка фирма. Тогава ще се вземат мерки възстановяването да стане по възможно най-добрия начин.

Говорим за солидарност, говорим за съпричастност, говорим за желание да се помогне на икономиката и на участниците в нея – физически лица, корпорации – да преодолеят трудностите колкото може по-безболезнено и с по-малки загуби. Това ще бъде икономически лоша година, но светът не свършва.“

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови