Топлофикация София ще си плаща ритмично на Булгаргаз

OFFNews 19 юли 2018 в 15:29 2029 0

Дългът на Топлофикация София ЕАД през годините се е движил в границите между 50 000 000-100 000 000 лв. и размерът му в момента не е прецедент. Дружеството е предоставило на “Булгаргаз” още през април ясен график за погасяване на задълженията, който стриктно спазва и до момента.

Това заяви председателят на Съвета на директорите на “Топлофикация София” ЕАД, г-жа Десислава Билева пред комисията по инженерна инфраструктура и енергийно планиране към СОС. 

Вземанията на “Топлофикация София” ЕАД от продажбата на високоефективна електроенергия да постъпват директно в “Булгаргаз” ЕАД, като по този начин ще бъдат покрити част от задълженията. Двете дружества ще преговарят, така че плащанията да се регулират и да се извършват ритмично, е решено на среща в Министерството на енергетиката днес, информира Валя Чилова, председател на комисията. 

От ръководството на Топлофикация посочиха, че има няколко основни обективни причини, довели до натрупването на дълга. Те са:

По решение на КЕВР, влязло в сила през октомври 2017 г., дружеството заплаща такса за капацитет и пренос на природен газ, което представява над 9 млн. лв. допълнителни разходи;

За първото полугодие на 2018г. има двукратно увеличение на цената на природния газ, докато цената на топлинната енергия не е променена; 

„Топлофикация София“ е заплатила през м.април 2018г. над 18 млн. лв. за закупуване квоти за въглеродни емисии, които се отнасят за изразходвани през 2017 г. горива;

Дружеството предплаща прогнозните количества газ на “Булгаргаз” ЕАД в две прогнозни фактури и при непогасяването им след пет дни се начисляват лихви за просрочие. Те възлизат на над 7 млн. лв. за 2017 г;

За сравнение, единствено от всички топлофикационни дружества в страната, “Топлофикация София” не начислява лихви за просрочие върху месечните сметки на потребителите си. 

В бъдеще ще се работи за това да има ритмичност на плащанията от “Топлофикация София” към “Булгаргаз”, която да е огледална на плащанията на абонатите към топлофикационното дружество, каза още Чилова. “Дружеството изпълнява социална функция и не определя цената на услугата нито на входа, нито на изхода”, допълни тя и призова общинските съветници да бъдат отговорни и да не ескалират излишно напрежение в публичното пространство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!