Топлофикация София отрече да е спряла плащанията към Булгаргаз

OFFNews 12 август 2019 в 18:45 2694 0

"Топлофикация София" отрече твърденията, че е спряла плащанията към доставчика на природен газ "Булгаргаз". 

По-рано днес изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов обяви, че компанията съди "Топлофикация София" за 35 милиона лева, като общият дълг на дружеството е 120 милиона лева. Тези задълженията са натрупани за една година, след като миналия август Българският енергиен холдинг изкупи изцяло дълга на топлофикацията.

"Булгаргаз" е завела съдебния иск, тъй като съществува риск да не може да плати синьото гориво на своя доставчик - руската компания "Газпром Експорт", обясни Николай Павлов, като уточни, че "Топлофикация София" на практика е преустановила плащанията за доставен природен газ.

От "Топлофикация София" обаче изразиха несъгласието си с "тиражираната в медиите информация", че е прекратила плащанията. 

Оттам обясняват, че на 1 август са преведени 7 милиона лева за доставен природен газ, а ръководствата на "двете дружества са в постоянна комуникация и търсят оптимални възможности за изготвяне на погасителен план, за да бъдат изплатени натрупаните задължения".

"Следва да се отбележи, че летните сметки на потребителите за топла вода са минимални, освен това абонатите забавят плащанията си в очакване на изравнителните сметки. Изравнителните сметки за периода 1 май 2018 – 30 април 2019 г. на по-голямата част от потребителите са предадени от топлинните счетоводители и от 16 август ще бъдат в касите на дружеството. Очакваме засилване на паричния поток, което ще даде възможност на дружеството за оптимизиране на плащанията към "Булгаргаз", посочват от "Топлофикация София".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews