Тираджийски протест затрудни трафика в София и големите градове

OFFNews 27 април 2022 в 15:27 1996 1

Снимка Георги А. Ангелов/OFFNews

Националният протест на работещите в транспортния бранш затрудни движението в София и големите градове на страната.

Шофьорите се оплакват от липсата на диалог с институциите и на стратегия за развитие на сектора. Големият им проблем са поскъпването на ТОЛ таксите и таксуването и на второстепенните пътища. В момента системата у нас е изключително несправедлива. Таксите за преминаване на тежкотоварните автомобили, които най-много рушат пътищата у нас, са смешно ниски. За второкласните пътища пък тираджиите и автобусите пък изобщо не плащат, докато хората са задължени да си купуват винетки за личните си автомобили. Плановете на МРРБ да поправи тези грешки от управлението на кабинета Борисов обаче срещат организиран отпор. 

Автопревозвачите настояват и за отпадане на биодобавката на горивата за шест месеца, както и да се намали акциза им.

В София протестът започна рано сутринта. Шофьори на тирове и автобуси се събраха на две точки, а след това потеглиха в шествие и преминаха през бул. „Цариградско шосе”. Там не се стигна до проблеми с движението, тъй като бяха пускани в колони по няколко на брой. След това стигнаха и до Триъгълника на властта. От едната страна движението е блокирано, бул.”Дондуков” обаче остана отворен.

Автошествия имаше и на други места в страната. Тираджийски протести имаше в Благоевград, Варна, Бургас, Пловдив, Русе, Плевен и Смолян. Те плашат, че ако до 20 дни исканията им не бъдат изпълнени, ще има нов национален протест на 18 май, който ще блокира движението по магистрали, гранични пунктове и автогари.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10298

1

AntiZ

27.04 2022 в 16:00

Навремето таксиджиите застанаха на жълтите павета, защото "България уби дете!" Зор да свалят омразното правителство на Костов, заради което днес сме в ЕС и НАТО. Сега техните братя се кордисаха по време на война пак там за..."липсата на диалог с институциите и на стратегия за развитие на сектора" и да викат оставка. Е,боклуци сме и това е!