ТЕЦ-Варна спря работа

OFFNews 01 януари 2015 в 14:56 17141 25

ТЕЦ-Варна спря да работи, след като в полунощ беше изведен от енергийната система на страната.

Собственикът на предприятието - ЧЕЗ България, закрива централата, защото не отговаря на европейските екоизисквания.  

ТЕЦ-Варна осигуряваше енергийната сигурност на системата в Североизточна България. Служеше като регулатор на напрежението. Затова при аварии или тежка зима синдикатите очакват сривове и режим на тока.

„Ако изключи един далекопровод или една подстанция, Североизточна България ще остане без ток, няма да има - 2 часа има, два часа няма. Просто няма откъде да бъде снабдена”, заяви председателят на КНСБ в ТЕЦ-Варна Христо Христов.

От днес 90% от персонала, 226 души, са съкратени, пише Би Ти Ви. Николай Цонев, който е работил 35 г. в централата, е един тях.

„Много ми е тъжно за ТЕЦ-а, за младите хора, които остават без работа. Все пак моят живот е минал тук, ТЕЦ-Варна е моят живот. Трудовата книжка вече е в мен, с един печат започнал и уволнен – съкратен”, казва мъжът.

Хората в село Езерово, където се намира ТЕЦ-ът, остават без парно и топла вода. На студено ще са и детската градина, и училището.

Привеждането на централата според екологичните стандарти не е финансово оправдано и затова не е направено, обясняват от ЧЕЗ. 

Според експерти, има варианти за спасяване на централата – с държавата като собственик, наемател или ползвател. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews