Quantcast

ТЕЦ-Варна спря работа

OFFNews Последна промяна на 01 януари 2015 в 14:56 15879 25

ТЕЦ-Варна спря да работи, след като в полунощ беше изведен от енергийната система на страната.

Собственикът на предприятието - ЧЕЗ България, закрива централата, защото не отговаря на европейските екоизисквания.  

ТЕЦ-Варна осигуряваше енергийната сигурност на системата в Североизточна България. Служеше като регулатор на напрежението. Затова при аварии или тежка зима синдикатите очакват сривове и режим на тока.

„Ако изключи един далекопровод или една подстанция, Североизточна България ще остане без ток, няма да има - 2 часа има, два часа няма. Просто няма откъде да бъде снабдена”, заяви председателят на КНСБ в ТЕЦ-Варна Христо Христов.

От днес 90% от персонала, 226 души, са съкратени, пише Би Ти Ви. Николай Цонев, който е работил 35 г. в централата, е един тях.

„Много ми е тъжно за ТЕЦ-а, за младите хора, които остават без работа. Все пак моят живот е минал тук, ТЕЦ-Варна е моят живот. Трудовата книжка вече е в мен, с един печат започнал и уволнен – съкратен”, казва мъжът.

Хората в село Езерово, където се намира ТЕЦ-ът, остават без парно и топла вода. На студено ще са и детската градина, и училището.

Привеждането на централата според екологичните стандарти не е финансово оправдано и затова не е направено, обясняват от ЧЕЗ. 

Според експерти, има варианти за спасяване на централата – с държавата като собственик, наемател или ползвател. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

03.01 2015 в 13:00

Значи тука пишат всякакви хора и засягат главно икономическата нерентабилност на ТЕЦ Варна но трябва де се вземе и в предвид значението на ТЕЦ Варна за региона и до какво ще доведе неговото затваря.Защото големите енергийни централи са от значение за националната сигурност за страната.Ако наистина няма с какво да бъдат обезпечени мощностите на ТЕЦ Варна и при изключване на други мощности при авария или профилактика то това означава режим на тока,а това е недопустимо защото цялата икономика на една държава зависи и започва от топлинна и електрическа енергия необходима за индустрията е в България индустрия няма но и малки и средния бизнес също не могат да работят без ток.Друго състоянието аварийните захранвания в болниците никой не знае какво е но ако се съди по състоянието на болниците най-вероятно не може да се разчита на това.Е има и още много други неща без да включваме чисто битовото неудобство за всеки от нас.Така че ако няма с какво да бъдат обезпечени тези мощности ТЕЦ Варна дори и да е губещ нямат право да го затварят.Всъщност преватизацията на големите енергийни централи е престъпление поради ред причини и те не са само финансови разбира се нашите партньори от ЕС зная това което впрочем е достатъчно показателно как гледат те на българския народ те не ни зачитат за хора за това тук е толкова тежък живота особено в някои региони!

03.01 2015 в 11:22

Г-да управяващи защо с лека ръка разрешихте това да се случи. Къде е министъра на енергетиката. Защо не спряхти Брекел преди години. Г-да управяващи, а ако и ЧЕЗ БЪЛГАРИЯ фалира и рашат да тръпнат шалтера на цяла Западна България тогава пак ли ще си мълчите.

03.01 2015 в 07:01

Интересно, американците от МИ1 и МИ3 дали са идиоти? Защото инвестираха в съоръжения по евроизискванията и сега работят. В Бобов дол, Ковачки също направи сяроочистка. И само ТЕЦ Варна не може. Явно ЧЕЗ нещо не могат да се справят.

02.01 2015 в 18:11

Всички ЕРП са крадци отчитат като инвестиции преводи към приятели за щяло и нещяло и първото което направиха след приватизацията беше да си приведат офисите на световно ниво по бизнес сгради и паркове.

02.01 2015 в 13:07

Така ли му викате "спря работа", думата е фалит, но хайде да не клеветим ценния инвеститор - ЧЕЗ, който купи ТЕЦ-ВАРНА, изсмука каквото можа и в пълното съзнание за изискванията на ЕС не вложи и една стотинка в него, за да приведе ТЕЦ в съгласие на новите изисквания. Ето това е. ЧЕЗ са един вампир, който дори не може кадърно да предоставя услугата, за сметките не ми се говори и за останалите ЕРП-та. Не искам да си представям какво е било на онези хора, които точно на Нова година нямаха ток ОТНОВО, както и в предните години.

02.01 2015 в 11:09

http://pressadaily.bg/publication/10145-ЧЕЗ-в-далавера-за-30-млн.-евро
с този линк по-лесно се стига до порта на сървъра ...

02.01 2015 в 11:03

@qwerty
явно познанията ви за ЧЕЗ са по-големи, или поне по-тенденциозни, отколкото по отношение на ТЕЦ-Варна.
строен по времето на "вечната българо-съветска дружба", гигантът на Балканския п-в е нищо повече от КТМ-Радомир и затова първоначално намира място в доклада на Ан Макгърк, и неясно защо изчезва в окончателната му редакция.
висококалорични антрацитни въглища в централата почти не са влизали. почти всички демонстрации и замервания се правят при горене на щатски въглища, доставяни от поречието на Мисисипи, Луизиана. в останалото време през комина се духат лигнитни или среднокалорични, първоначално от ДонБас, по-късно Донецк-Украина.
две пристанищни места за относително малки кораби, осигуряващи ритмични доставки от Азовско море и едно място за 50-хилядници.
транспортните навла нямат нищо общо с международните, тъй като се определят в София (БМФ и "Енерго" по това време са държавни)
...
шлаката е другият съществен фактор, при духането на нискокалорични въглища - но той винаги върви в раздела вредни емисии, т.е. твърдите отпадъци с газообразните.
...
окончателната съдба на гиганта става ясна в момента, в който на входа на централата застават две-три фирми "доброжелатели", доставяйки й гориво на космически за отрасъла цени.
...
http://pressadaily.bg/publication/10145-%D0%A7%D0%95%D0%97-%D0%B2-%D0%B4%D0%B0%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D1%80%D0%B0-% D0%B7%D0%B0-30-%D0%BC%D0%BB%D0%BD.-%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE
...
кого да спасява Държавата ? и защо ?

02.01 2015 в 10:42

а тец софия кога? когааааа?

02.01 2015 в 10:05

Ето какво пише в един друг сайт, което Офнюз ви "спестява":
"Европейката комисия не даде отговор за разрешителните за работа на ТЕЦ “Варна” и сгуроотвала, въпреки че има получено принципно съгласие за временно включване на централата през зимния период в случай на газова криза."
Не разбрахте ли, че в тази нещастна държава с жалък и страхлив народ от угодници и примирили се за съвременни роби на ЕС и сащ гъзолизци - не се предвижда нищо, което да остане и да работи. Същите гъзолизци бяхме и на ссср, само че руснаците поне си плащаха и не затриваха, а строяха и създаваха.
Какво се създаде и построи за последните 25 години в сферата на икономиката и енергетиката като стратегически ресурс на държавата? НИЩО! 25 години тотално държавно унищожение по всички направления. 25 години съсипия в името на някаква измислена пазарна икономика, после съсипия в името на "кандидат-членството ни в ЕС, после съсипия в името на самото ни членство в ЕС.
Влязохме в ЕС за да станем още по-бедни, съсипани, с умопомрачаваща корупция и държавен бандитизъм, с умопомрачаващ демографски срив, с умопомрачаващ брутен външен дълг, с бедно като църковни мишки застаряващо население и с трайно окупиране на всички последни места в европейските и световни класации.
Хайде слагайте минусчетата, па дано ви олекне.

02.01 2015 в 09:45

Не се притеснявайте,ТЕЩ-ът скоро ще бъде купен и пак ще заработи.Просто това трябва да стане за да му падне малко цената.