Терминалът за втечнен газ в Ревитуса е с удвоен обем и може да се използва и от България

OFFNews 04 август 2022 в 21:46 6356 3

Терминалът за втечнен газ в Ревитуса

Снимка Архив

Терминалът за втечнен газ в Ревитуса

„Новият термина за втечнен газ в Ревитуса е готов да приеме товари с втечнен природен газ до края на август“. Това съобщи говорителят на гръцкото правителство Янис Иконому в туитър. Той добави, че това почти удвоява капацитета за съхранение и дава възможност за по-нататъшно използване на съоръжението за преработка на LNG.

LNG терминала в Ревитуса има общ капацитет за съхранение от 225 000 m3 LNG, състоящ се от два резервоара по 65 000 m3 всеки и един по-голям с капацитет от 95 000 m3. Докът може да поеме кораби от 25 000 до 266 000 m3 LNG, размер, каквато е дължината на най-големите LNG превозвачи в света, с дължина приблизително 355 метра.

Стратегически разположен, близо до някои от зоните с най-високо потребление, Ревитуса може да доставя природен газ както на гръцкия пазар, така и на пазарите на съседните страни, чрез съществуващата междусистемна връзка с България и бъдещата междусистемна връзка със Северна Македония, отбелязва гръцкия вестник iefimerida.gr.

Междувременно днес служебният министър на енергетиката Росен Христов днес каза, че нямало 7 договорени танкера с втечнен газ, има само оферта и тя е за 3 за тази година плюс още 4 за следващата. Освен това нямало и слотове за тяхното разтоварване, което означава, че ще трябва да ги купуваме от други държави, което значително щяло да увеличи цената, обясни министър Христов на брифинг в Министерския съвет. Вместо да се възползва от офертата за втечнен газ, която е договорена със съдействието на Европейската комисия и решава проблема с доставката на газ в голяма степен, на цени под пазарните, служебният кабинет на Гълъб Донев смята да обяви търг за доставка на газ. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-3667

2

fik1

05.08 2022 в 09:15

да ама друго си е освободителската газ е с по-хубав вкус въпреки цената и съветския монопол, да не се отърваме от шантажа, путлерите много искат

2550

1

alfakentavur

05.08 2022 в 06:43

Трябва да го утроят. Всички путлерофилчета от целия Балкански полуостров да ходят там да п**аят газ :)