Теменужка Петкова: Ще имаме втора ядрена мощност в България

OFFNews Последна промяна на 30 януари 2020 в 18:46 2513 0

Снимка пресцентър

„Повече от 45 години експлоатираме успешно АЕЦ „Козлодуй“ при спазване на най-високите международни стандарти за безопасност“, каза енергийният министър Теменужка Петкова днес.

По време на среща с делегацията на Агенцията за ядрена енергия /АЯР/ при Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, гостуваща у нас, тя представи възможността за изграждане на втора ядрена мощност в страната, както и хода на процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене“, съобщиха от пресцентъра на енергийното ведомство.

„Ядрената енергетика е една от възможностите да се справим с предизвикателствата, свързани с климатичните промени и да си осигурим енергийна сигурност“, подчерта Петкова. Тя запозна своите гости с дългогодишния опит на страната ни в областта на ядрената енергетика. Политиката за привличане на висококвалифицирани ядрени експерти и перспективите пред България да остане нетен износител на електроенергия също бяха сред темите на разговор.

Министър Петкова информира и за практиката на АЕЦ „Козлодуй“ за привличане на кадри – предоставяне на стипендии и стажантски програми, подпомагане работата на професионалните гимназии и други.

В рамките на посещението си в София делегацията от АЯЕ се срещна и с представители на различни министерства и държавни структури, които работят в сферата на ядрената енергетика. На организирана в Министерството на енергетиката кръгла маса с представители на научната общност и неправителствени организации бяха представени възможностите за обучение по ядрена енергетика в страната.

Как това обучение да бъде направено по-атрактивно за младите хора бе една от темите, обсъждани в рамките на кръглата маса. С оглед на реализацията на втора ядрена мощност в страната необходимостта от висококвалифицирани кадри ще се увеличи, единодушни са участниците в дискусията.

Делегацията на АЯР е водена от Нобухиро Муроя, заместник-генерален директор по управление и планиране на Агенцията. Експертите бяха на посещение в България, за да се запознаят с изпълнението на националната политика в областта на безопасното използване на ядрената енергия и държавното регулиране и контрол на тази дейност. Визитата се проведе във връзка с решение на Министерския съвет от миналата година България да кандидатства за членство в Агенцията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови