Теменужка Петкова: Когато става дума за енергетика, никой не е независим

Мартин Георгиев 17 април 2018 в 13:16 3801 0

Снимка OFFNews

Когато става дума за енергетика, никой не е независим, призна ресорният министър Теменужка Петкова пред студенти в Университета за национално и световно стопанство (УНСС) на лекция за ключовите приоритети и предизвикателства пред сектора в страната.

Всички проекти зависят не само от икономическите параметри, но и от външната политика, обясни Петкова, визирайки основно тази към Русия.

Диверсификацията на доставчиците на енергийни ресурси е изключителна важност - за доставката на суровини, както и за конкурентните цени.

"Условието този приоритет да стане факт е необходимата инфраструктура. Години наред изключително важни проекти не са се случили", категорична беше тя.

Теменужка Петкова даде за пример интерконектора между България и Гърция, който ще даде възможност на страната за достъп до друг източник на газ.

"Това е стратегически приоритет за Европейския съюз. Този проект е основен елемент от южния газов коридор. Ние работим много интензивно по него", заяви Петкова.

Енергийният министър посочи още интерконектора със Сърбия и този с Турция като ключови цели за енергетиката на България. Според нея всички тези проекти ще осигурят необходимата инфраструктура, за да може страната да се превърне в разпределител на природен газ.

Европейската комисия с голямо желание прие нашето предложение за подобна концепция. България има стратегическо положение. Основното предимство, което имаме е, че на територията ни се намират 80 от компресорните станции за природен газ на региона, каза Теменужка Петкова.

Министър Петкова коментира и проекта за изграждането на АЕЦ "Белене". В него са вложени няколко милиарда лева, „които не могат да бъдат захвърлени с лека ръка“. Тя посочи, че до края на месец юни ще бъде изготвен доклад, в който ще се представят варианти за оползотворяването на вече закупеното обурудване за АЕЦ "Белене".

Като успех на правителството, енергийният министър посочи, че Националната електрическа компания (НЕК) за първи път ще има положителен финансов резултат макар и много малък. През 2014 г. НЕК е имала дефицит от 800 млн. лв.

Министърът на енергетиката заяви, че България ще търси изключения от новите по-сериони изисквания на ЕС за въглищните елетроцентрали.

Като основен акцент за борба с вредните емисии ЕС вижда нуждата от по-строги изисквания за въглищните електроцентрали. Това е предизвикателство пред българската енергетика. Ние не можем да реагираме толкова бързо, за да изградим заместващи мощности. Българското правителството трябва да се възползва от възможност за изключения от тези правила. Тези централи са гръбнака на българската енергетиката, каза Теменужка Петкова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови