Цветан Василев загуби и ЗАД "Виктория"

OFFNews 07 ноември 2014 в 16:11 6812 1

Цветан Василев загуби дела си в застрахователно дружество "Витория".

Акциите, контролирани от него чрез "ТД Мел финанс" (близо 33%) бяха придобити от "Дженерали", които досега държаха 67 на сто и вече има пълен контрол над застрахователната компания.

На извънредно общо събрание, проведено на 3 септември, е бил променен уставът на компанията, с което броят на членовете на Надзорния съвет се намаляват от 4-ма на 3-ма и от състава му е изваден именно мажоритарният собственик на затворената КТБ Цветан Василев, показва протоколът от общото събрание.

Промяната е отразена в Търговския регистър на 9 септември 2014 г.

Сделката е регистрирана от Централния депозитар през октомври.

Изпълнителният директор на GPH - холдинга на Generali Лучано Чирина, който стана председател на Надзорния съвет на "Виктория", заяви:

"Придобиването на оставащата част от капитала на ЗАД "Виктория" е отражение на целта на Generali да има пълен контрол над важните бизнес единици в Централна и Източна Европа. А България е място със значителен потенциал за растеж. Ние сме изключително благодарни на предишния акционер, чиято подкрепа и ефективно взаимодействие е изиграла ключова роля за изграждане на успешен бизнес през годините. Чрез ЗАД "Виктория" и "Дженерали България" ние имаме два изключителни актива на този пазар. Заедно тези успешни компании имат пазарен дял близо 9%, което ги поставя на шесто място на Българския застрахователен пазар".

Основаната през 2002 г. ЗАД "Виктория" е сред 10-те най-големи застрахователни компании в България и пазарен дял от 4.8%.

В Централна и Източна Европа, Generali оперира чрез своя холдинг GPH в десет държави (Чехия, Унгария, Полша, Словакия, Сърбия, Черна гора, Словения, Хърватия, Румъния и България). GPH е един от най-големите застрахователи в региона с общ премиен приход за 2013, в размер на 3.5 милиарда евро. Дженерали груп е сред най-големите застрахователи в световен мащаб с общ премиен приход за 2013 66 милиарда евро.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!