Цените на храните ще продължават да се увеличават

OFFNews Последна промяна на 07 февруари 2021 в 18:06 3324 0

Снимка Българска стопанска камара

Мариана Кукушева

От Комитета за продоволствена сигурност към ООН съобщават, че цените на храните имат своя 6-годишен ръст и ще продължават да се увеличават. Това каза Мариана Кукушева, председател на Управителния съвет на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите (НБСХС), в интервю за Агенция „Фокус”.

„В края на календарната 2020 г. доставната цена на хляба беше коригирана в рамките на до 0.10 ст. Това конкретно значи 5 ст. повече от бюджета на едно четиричленно семейство на ден за покупката на хляб. По наша информация и според Националния статистически институт, едно четиричленно семейство консумира един хляб в рамките на два дни.

Изяснихме кое наложи точно тази корекция, но не е зле да припомним отново“, коментира Кукушева. Тя припомни ценообразуващите фактури - повишената цена на пшеницата, брашното, енергоизточниците, транспорта.

„Хлябът е с най-тежка логистика от всички бързооборотни стоки. Във всяка, макар и най-отдалечена точка на страната, се доставя ежедневно хляб. Цената на тази доставка вече не е просто разход на гориво, а е свързана и с тол система. Важно е, че има и специфична калкулация на човешкия труд“, заяви Мариана Кукушева.

„Хората, заети в хлебопроизводството работят на първа линия, казвам го най-отговорно. По време на празници, делнични дни, независимо от метеорологичните условия, нашите хора не работят home office. Те пътуват, полагат най-вече нощен труд и трябва да имат достойно заплащане. Още преди две години членовете на нашата организация, които произвеждат 89% от целия оборот на тестени, сладкарски и хлебни изделия покачиха цените на труда, който заплащат. Той представлява 35% от стойността на всеки един продукт. Доставната цена на хляба е различна от продажната му. Всеки търговец решава каква търговска оценка да постави“, обясни Кукушева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови