Ексклузивно Президентът избра Димитър Главчев за служебен премиер

Цените на газа продължават стремителния си растеж до 160 евро за мегаватчас

OFFNews 04 юли 2022 в 18:05 3302 5

газ

Снимка balkangashub.bg

Цените на газа продължават възхода си.

Цените на природния газ в Европа продължават да се повишат рязко в началото на новата седмица, като фючърсите на нидерландския газов хъб TTF поскъпват с 8,5% към и малко над 160 евро за мегаватчас за пръв път от 9 март насам. Причината е, че инвеститорите остават разтревожени за ограничаване на доставките на синьото гориво за Европа.

Стачка тази седмица на норвежки работници в енергийния сектор, които искат повишаване на заплатите, се очаква да намали добива на природен газ в страната с 292 000 барела петролен еквивалент на ден, или с 13% на производството, което поставя на допълнително изпитание целите на единния блок да запълни до 80% от капацитета на газовите хранилища преди началото на зимата, посочва БНР.

Трябва обаче да се има предвид, че норвежкото правителство одобри по-висок добив от находищата си Troll, Gina Krog, Duva, Oseberg, Asgard и Mikkel, за да поддържа рекорден износ в посока към ЕС.

Влияния върху поскъпването на газа продължава да оказват намалените руски газови потоци през най-големия газопровод "Северен поток 1" с 60%, както и планираното за следващата седмица пълно спиране на доставките заради т.нар. "поддръжка".

Германия вече навлезе във втория етап от своя извънреден план при газов недостиг, който включва по-строг мониторинг на пазара и повторно активиране на централите, работещи с въглища.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2073

4

Johnny B Goode

04.07 2022 в 22:23

Не те мисля, такива като тебе винаги намират на кого да целуват г@за за благинки. Било то газ, хайвер, някоя копейка и т.н.
Да ти е сладко.

2073

2

Johnny B Goode

04.07 2022 в 21:29

Ти не се притеснявай. Като си тръгне Митрофанова, ще вземе най-верните от вас в Русия.
А там е топло и хубаво, по улиците текат чер хайвер и диаманти.
Давай все така усърдно с троленето и мястото ти ще е гарантирано