Цената за удължаване живота на АЕЦ "Козлодуй" се вдигна двойно

OFFNews Последна промяна на 09 юни 2014 в 15:50 4158 15

АЕЦ "Козлодуй"

Удължаването на живота на 5-и и 6-и блок на АЕЦ „Козлодуй" ще струва между 500 и 600 млн. евро, съобщи пред БГНЕС Станислав Антипов, зам.-генерален директор на „Росенергоатом".

Това е двойно поскъпване спрямо обявената през 2012 г. цена - 266 млн. евро. В началото на тази година беше обявено, че ремонтът няма да излезе повече от 400 млн. евро., припомни money.bg.

В структурите на „Росенергоатом" се намират изследователските организации, които навремето са се занимавали с проектирането на двата блока, разположени на площадката в Козлодуй.

По тази причина България трябва да се обърне за консултации към „Росенергоатом" за възможната по-нататъшна работа на 5-и и 6-и блок, чиито лицензи изтичат съответно през 2017 и 2019 г.

Антипов отбеляза, че българите са закъснели със стартирането на процедурата за удължаване на живота на двата блока.

В Русия тя би започнала най-малко 6 години преди крайния срок. В България процедурата е стартирала през 2012 г. и причините за това са по-скоро политически, а не технически, смята руският експерт.

„Росенергоатом" е организацията, която се е занимавала с удължаване на живота на всички руски ядрени блокове почти навсякъде в резултат на нейната дейност животът на ядрените централи е удължен с 10 и повече години. Компанията „Росенергоатом" работи не само на руския пазар, но е търсена и за консултации и в чужбина, както на места, където работят ядрени централи по руска технология, като Чехия.

На въпрос дали е оптимист относно удължаването на живота на 5-и и 6-и блок на АЕЦ „Козлодуй" Антипов отговори: „Абсолютно. Животът на двата блока може да бъде удължен, но за целта ние не трябва да бъдем ограничавани във времето, за да проведем всички необходими процедури, които ще докажат тяхната надеждност".

Според него, след като бъде удължен животът на 5-и и 6-и блок, те ще могат да работят още 15 до 20 години.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!