Quantcast

Цената за удължаване живота на АЕЦ "Козлодуй" се вдигна двойно

OFFNews Последна промяна на 09 юни 2014 в 15:50 3898 15

Удължаването на живота на 5-и и 6-и блок на АЕЦ „Козлодуй" ще струва между 500 и 600 млн. евро, съобщи пред БГНЕС Станислав Антипов, зам.-генерален директор на „Росенергоатом".

Това е двойно поскъпване спрямо обявената през 2012 г. цена - 266 млн. евро. В началото на тази година беше обявено, че ремонтът няма да излезе повече от 400 млн. евро., припомни money.bg.

В структурите на „Росенергоатом" се намират изследователските организации, които навремето са се занимавали с проектирането на двата блока, разположени на площадката в Козлодуй.

По тази причина България трябва да се обърне за консултации към „Росенергоатом" за възможната по-нататъшна работа на 5-и и 6-и блок, чиито лицензи изтичат съответно през 2017 и 2019 г.

Антипов отбеляза, че българите са закъснели със стартирането на процедурата за удължаване на живота на двата блока.

В Русия тя би започнала най-малко 6 години преди крайния срок. В България процедурата е стартирала през 2012 г. и причините за това са по-скоро политически, а не технически, смята руският експерт.

„Росенергоатом" е организацията, която се е занимавала с удължаване на живота на всички руски ядрени блокове почти навсякъде в резултат на нейната дейност животът на ядрените централи е удължен с 10 и повече години. Компанията „Росенергоатом" работи не само на руския пазар, но е търсена и за консултации и в чужбина, както на места, където работят ядрени централи по руска технология, като Чехия.

На въпрос дали е оптимист относно удължаването на живота на 5-и и 6-и блок на АЕЦ „Козлодуй" Антипов отговори: „Абсолютно. Животът на двата блока може да бъде удължен, но за целта ние не трябва да бъдем ограничавани във времето, за да проведем всички необходими процедури, които ще докажат тяхната надеждност".

Според него, след като бъде удължен животът на 5-и и 6-и блок, те ще могат да работят още 15 до 20 години.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10.06 2014 в 15:08

Споко, ние ще вземеме едни пари от ЕС за да го затвориме. И накрая ще духат само братушките...

10.06 2014 в 09:36

Братушките не ги свърта сега, като ги проязахме за Южен. Егати и децата - с цупене и дърпане на джуките няма как да стане! Вчера са поискали и пълен одит на "американските" Марици....започва се с репресията само защото се съобразяваме с европесйките закони и норми!

09.06 2014 в 21:30

Интересно как оправдават това поскъпване... Сигурно е цупене заради Ненужен поток... :D Така се действа по руски!

09.06 2014 в 19:52

Значи осъжданият шеф на БЕХ Георги Христозов има достъп до секретна(класифицирана) информация, а обикновеният, неосъждан български гражданин няма.

09.06 2014 в 19:11

Абе Пешу,аз искам нашите политици не да ми правят проекти та "ДАНО" остане нещо за българите,ами да правят проекти за България.Не да се правят проекти,да вземат огромни заеми неотговарящи на реалната цена.
А иначе Бойко може да го наричат всякакъв но отказа ли на американците изследвания за Шистов Газ,отказа.А Червените педали гледат как да ни нагласят като държавата.На принципа,"СЛЕД МЕН ПОТОП"!

09.06 2014 в 18:57

...хмммммм

... очаквам 500 000 русначета на морето да си нагледат "домиките"... дали да не им вдигна визите
с по 100 доларчета, и ше важат по 9 дни - не повече!

... хахахахахаха

... тооо, тигър ги ухапал, нали са богаташи!

... хахахахахахахаха

...ше им дигна и тока и водата... нали "Тейк ор Пей" по 10 долара на ден!... да, да! Непременно!

09.06 2014 в 18:27

То се видя, че при пиндосите прокопсахме калкото и при братушките.

Земи единия - удари другия, халваджия за бозаджия. Няма разлика.

Преди ни казваха какво да правим от Мацква, сега ни диктуват от Уошингтън. Абе голема промяна!

09.06 2014 в 17:55


Да ви е честито братя българи!
Зимъска няма да има газ. После цената му ще скочи двойно и пак ще го има.
След 5 години няма да има ток. После цената ще скочи двойно, и пак ще го има. Който плаща.
Аз имам 50 декара гора и ще мина на дръвца. Имам на покрива няколко слънчеви панелки, може да сложа още. Ще се оправя, вие мислете.

09.06 2014 в 17:33

sdg, как да сме доволни, като освен да си играят с нас нищо не става... Обаче също така не сме доволни и от 'приятелите' американци, които освен да си гонят своя интерес друго не правят. И също така от позицията на силата казват на българските политици какво трябва да направят, за да стане изгодна ситуацията за американците...
За съжаление не виждам никаква разлика между двата лагера... По-точно виждам съвсем лека разлика - едните правят проекти, с цел своя печалба, но макар и малка част - да остане за България. А другите си правят плановете така, че нещата да заобиколят България... Ти си прави сметката кое е по-изгодно за нас...

09.06 2014 в 17:06

Как е доволни ли сте от "приятелите "руснаци?
Вместо да ни коткат за Ю.Поток те се ебават.Ето такива са партньорите ви!