Цената на синьото гориво е по-ниска за февруари. Парното няма да поскъпва до края на сезона

OFFNews 01 февруари 2023 в 18:25 1790 1

газ

Снимка Архив

Заради мекото време и природния газ в хранилищата парното няма да поскъпва.

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди цена на природния газ за февруари от 124,34 /MWh, без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. Утвърдената цена е с 31% по-ниска от тази за януари, която беше 179,33 лв./MWh, съобщиха от регулатора.

Цената е утвърдена след анализ на внесените днес от "Булгаргаз" ЕАД актуални данни и документи, в които са посочени стойностите на отделните доставчици и размерът на техните количества в общия микс. КЕВР установи, че общото прогнозно количество за вътрешния пазар е осигурено от няколко различни източника за доставка.

В ценовия микс е включено цялото договорено количество азерски природен газ, доставян по интерконектора "България - Гърция" /IGB/ на цени, съгласно действащия дългосрочен договор с Азербайджан. Тези количества покриват близо 30% от потреблението на страната и имат ключово значение за постигане на благоприятни цени на синьото гориво.

Основен фактор за това е намалението на борсовите индекси на международните газови пазари заради мекото време и високата запълняемост на европейските газови хранилища. Снижаването на борсовите котировки даде възможност общественият доставчик виртуално да нагнети в хранилището в Чирен синьо гориво на значително по-ниски цени, което оптимизира ценовите равнища на съхраняваните количества. В резултат на това е намалена цената на газа от Чирен, което е ценообразуващ елемент в общия микс, и е постигнато снижаване на крайната цена за февруари, посочват от КЕВР.

"Намалението на цената на природния газ с близо 30% е много благоприятен фактор с ключово значение за потребителите на парно отопление, топлофикационните дружества, индустрията и крайните потребители на синьо гориво. С оглед на утвърдената по-ниска цена комисията няма да предприеме действия за повишаване на цените на топлинната енергия до края на отоплителния сезон и те се запазват на сегашните нива", заяви председателят на КЕВР Иван Иванов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови