Цената на парното ще е валидна до януари 2023 г.

Ангел Марковски 30 август 2022 в 12:54 2662 0

Иван Иванов

Снимка БТА/Цветомир Петров

Иван Иванов

Решението за цените на топлинната енергия ще бъде валидно до 1 януари 2023 г., обяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов пред журналисти след края на откритото заседание на регулатора, на което беше обсъдено увеличение на цените на природния газ от септември.

Той отбеляза, че никой не може да даде гаранция, че цените на парното и топлата вода няма да се увеличат след 1 януари 2023 г. Иванов отбеляза, че настоящото повишение на цените за софийските потребители на топлинна енергия до голяма степен се дължи и на "крайно неправилното преустановяване на пазарните механизми с въведения мораториум", който след шест месеца "замръзване на цените" е довел по неизбежен начин до повишаване с 39 процента на цената на топлинната енергия за София. 

В момента тече проверка на топлофикационните дружества за начина, по който са формирали намаленото ДДС, добави Иванов. Проверката не се извършва от КЕВР. Ако обаче тя не даде нужния резултат, регулаторът ще се намеси. Но Иванов смята, че вече има ясна заявка, че вероятно сметките на потребителите ще бъдат коригирани.

Председателят на КЕВР счита, че преговорите с "Газпром" няма да доведат до резултата, който се търси.

Няма внесено искане в КЕВР за одобрение за промяна на борда на директорите на Електроенергийния системен оператор, добави Иванов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови