Таван на цените създава повече проблеми, отколкото решава

България не е бедна страна, тя е безкрайно окрадена държава, смята министърът на иновациите и растежа

OFFNews 17 април 2022 в 20:48 3420 3

Снимка БТА

Tаван на цените на някои от стоките е мярка с изключително широк спектър и се опасявам, че тя създава повече проблеми, отколкото решава, тъй като веднага ще доведе до недостиг и съответно изчезване на стоки от пазара.

Това каза министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер пред бТВ. Малко по-рано подобно мнение изрази и вицепремиерът и финансов министър Асен Василев.

Според Лорер таван на цените ще вкара държавата в полицейски функции, а има по-деликатни механизми като изучаване на нуждите на най-засегнатите слоеве и предоставяне на помощ именно на тях. Може да се обсъдят варианти на ниво социални помощи.

"Отново има различни мерки, които могат да се обсъждат както на ниво крайни цени, така и на ниво данъчно облагане, така и на ниво социални помощи. За мен като човек, който защитава пазарните механизми, е важно те да работят максимално добре и ефективно в една икономика, преди държавата да започне да се намесва в тях", посочи Даниел Лорер.

За Плана за възстановяване и милиардите от Европа

"Частта от Плана за възстановяване и устойчивост, която касае икономиката и по-специално малки и средни предприятия - отговорност на нашето министерство, е около 1,4 млрд. лв. По него планирането вече е започнало и една от тези мерки - 260 милиона, ще бъде започната още през лятото, юни-юли месец. Всяко следващо тримесечие планираме стартирането на нова мярка заедно", обясни министър Лорер.

Според него няма нужда всяко разплащане по плана да преминава изцяло през парламента. Преминаването през парламента на плащането за пътища е там, защото предишното разплащане от държавата е изпълнено с нередности.

Какво означава да достигнем национално значение в космическата политика, каквато е написана в плана 

"България не е бедна държава. България е безкрайно окрадена държава и българските пенсионери бяха оставени в такова състояние в продължение на толкова години, защото никой не се погрижи за тях. Това, което ние казваме, е, че имаме достатъчно пари и да се погрижим за социално слабите, и да вкараме България в космическата ера", отговори Лорер.

По думите му в тази сфера от 10 г. не сме имали никаква визия какво искаме в Космоса.

За битката за БНБ

"Битката за БНБ е битка за принципи. За нас е важно контролните органи в България да заработят. А БНБ е органът, който ще помогне на България да влезе в еврозоната. Изключително важно е личността на човека, който управлява Народната банка. Трябва да е приемлива не само за нас, за всички в коалицията и българското общество", коментира Лорер.

За предлаган пост на неуспелия кандидат за гуверньор Любомир Каримански в Световната банка Даниел Лорер обясни следното:

"Г-н Каримански очевидно е талантлив банкер и в продължение на преговорите е имало различни детайли. Нашата работа е да намерим правилната фигура за най-важния контролен орган у нас."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2073

2

Johnny B Goode

17.04 2022 в 21:13

Ако не става с "тава на цените", може с тенджера да се пробва.

10298

1

AntiZ

17.04 2022 в 21:00

"България не е бедна държава. България е безкрайно окрадена държава"
За 12 години тулупа на герберите стана по-широк отколкото висок. "Тая шия не е от туршия!"